PROTOKOL ÜYELERİNİN DİKKATİNE!
Kenan Onaran

Kenan Onaran

PROTOKOL ÜYELERİNİN DİKKATİNE!

27 Eylül 2017 - 21:25

Kahramanmaraş’ta bu yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz Uluslararası Dondurma ve Kültür Sanat Festivali’nden çok şükür alnımızın akıyla çıktık. Dondurma festivalinin yapılacağı tarihin açıklanmasıyla başlayan heyecan fırtınası, dondurma tırının gezdiği her şehirde katlanarak büyüdü. 20 gündür Kahramanmaraş’ta tatlı bir dondurma telaşı vardı. 22-23 ve 24 Eylül tarihlerinde de dolu dolu karnaval havasında bir festival yaptık. İlk olmasına rağmen bence gayet başarılı bir festival oldu. Ta ki Murat Boz konserine kadar!

Şimdi gelelim Murat Boz konserinde neler yaşandı? Organizasyonun eksiklikleri neler? Sonraki festivalde aynı hatalara düşmemek için bu eksiklikleri yazmak şart oldu. Bu eksikliklerin büyük bir çoğunluğunun ilgili organizasyon firmasından kaynaklandığını da en başta belirtmek isterim.

Birinci eksiklik yerel basına takılan tavır! Yaklaşık 15 kişilik bir gazeteci grubu müftülük karşısındaki kapıdan girmek istedik. Oradaki görevli polis arkadaşlar, basın girişinin yan kapıdan yapıldığını söyledi. Duygu Düğün Salonu’nun olduğu kapıya yönlendirdi. Oradaki görevli polis arkadaşlar da basın girişinin bir yan kapıdan olduğunu söyledi. Oraya gittiğimizde oradaki polis arkadaşlar ise bulundukları noktanın protokol girişi olduğunu, basını oradan alamayacaklarını söyledi. Hayda dedik ve bir yan kapıya yöneldik. Oradaki görevli polis arkadaşlardan biri akredite kart sordu. Biz de akredite noktasında ne Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nden ne Kahramanmaraş Valiliği’nden ne de ilgili organizasyon firmasından akredite yapılacağı hususunda bilgilendirme yapılmadığını ancak Sarı Basın Kartımızın olduğunu belirttik. Görevli polis arkadaş; sarı ya da kırmızı karttan anlamadığını konser alanına alamayacağını söyledi. Ufak bir tartışma sonrası alanda bulunan görevli bir Komiser arkadaş geldi ve dedi ki; “Organizasyondan birisi gelsin, Bunları alın desin. O zaman alırım.” Oradaki arkadaşlar hemen telefonla Büyükşehir Belediyesi basın birimindeki arkadaşları aradık. Onlar organizasyondan birini aradı. Geldiler sadece Sarı Basın Kartı olan arkadaşları içeriye aldılar.

Şimdi Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Fatih Mehmet Erkoç’a sormak istiyorum: Kahramanmaraş’a mal edilen böyle bir festivalde bütün sorumluluğu ve yetkiyi organizasyon firmasına bırakmak ne kadar doğru? Bu organizasyonda Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin hiç mi yetkisi yok? Bu festival, kendimiz çalıp kendimiz oynayalım diye mi yapıldı yoksa Kahramanmaraş dondurmasını ve Kahramanmaraş’ı dünyaya tanıtmak için mi yapıldı? Eğer amaç tanıtımsa basın mensuplarının alana girmesini zorlaştıran organizasyon firmasının kulağı çekilecek mi? Bu tür organizasyonlarda akredite yapılacaksa programdan bir kaç gün önce basın mensuplarının bilgilendirilmesi gerekmiyor muydu?

Şimdi Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürümüz Sayın Doğan İnci’ye sormak istiyorum: O gece kapı kapı dolaşan yaklaşık 15 tane basın mensubunun alana girişinde görevli polis arkadaşlar neden zorluk çıkardı. Sahnenin hemen arkasındaki girişte görevli polis arkadaş, “Ben sarı-kırmızı karttan anlamam” derken neyi kast etti? Sayın Emniyet Müdürüm Sarı Basın Kartı, biz gazetecilere direkt olarak Başbakanlık onaylı gelen bir kart iken; oradaki görevli arkadaşın “Organizasyondan birisi gelsin, Bunları alın desin. O zaman alırım” ifadesiyle, güvenlik soruşturması dahi geçirmemiş organizasyondan herhangi birinin sözünü Sarı Basın Kartının üstünde görmesi neyle açıklanabilir? Gazeteciler, kamu yararı için haber yapar. Biz bunu çok iyi biliyoruz ki konser alanına geldik. Festivalin bir parçası olan Murat Boz konseri hem şehrimizin hem de dondurmamızın tanıtımı açısından Kahramanmaraş yararına bir gelişme! Biz bu haberi yapmak istedik; ancak Sarı Basın Kartı’nı tanımayan ilgili polis arkadaşlar kanunun bize tanıdığı hakkı kullanmamıza engel olmak istedi.

Yaklaşık yarım saat süren bir tartışmanın ardından sarı basın kartı taşıyanları içeri aldılar. Bir sarı basın kartı almak için en az 2 yıl fiili çalışmanın ardından başvuru yapılabiliyor. Bir de komisyonun toplanması kartın başvurucunun eline ulaşması en az 7 ay sürüyor. Şimdi fiili 27 ay bu sektörde çalışan ya da sarı basın kartı için bekleme sürecinde olan arkadaşlar gazeteci sayılmıyor mu?  Sayın Emniyet Müdürüm biz düşman değiliz, örgüt değiliz. Kendi hak ve sorumluluklarımızı biliyor ve ona göre davranıyoruz. Ancak sizden görevli arkadaşların özellikle yerel basına biraz daha nazik davranmasını istiyoruz.

Şimdi Kahramanmaraş Valisi Sayın Vahdettin Özkan’a sormak istiyorum: Sayın Valim, her tür programda biz gazeteciler, protokol ile iç içeyiz. Eminim ki isim olarak bilmeseniz de aktif çalışan gazetecileri siz de sima olarak çok yakından tanıyorsunuz. Murat Boz konserinde ulusal basına kart dahi sorulmadan içeriye alınırken; yerel basının sahip olduğu Sarı Basın Kartı’nı tanımamak ne kadar doğru?Böyle organizasyonlarda basın mensubuna kolaylık sağlamayacaksa ya da basın mensubunun habere ulaşımını hızlandırmayacaksa Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü Sarı Basın Kartı’nı bize neden verdi?

Sayın Valim, Sayın Emniyet Müdürüm, Sayın Büyükşehir Belediye Başkanım;

Kahramanmaraş yerel basını olarak elimizden geldiğince kamuoyunun haber almasını ve bilgilenmesini sağlamaya çalışıyoruz. Biz, askerini polisini seven bir toplumuz. Bu şehrin gelişmesi, kalkınması, tanınması için çalışıyoruz. Bunun için de tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla işbirliği içinde çalışmamız gerekiyor. Murat Boz konseri bir örnekti. Biz, bu tür sıkıntıları birçok programda yaşıyoruz. Mesela bir Bakan, Başbakan ya da Cumhurbaşkanı geldiğinde de yaşıyoruz. Gazetecilere yerel ve ulusal ayrımı yapılmamasını en azından Sarı Basın Kartı taşıyan arkadaşlara kolaylık sağlanmasını istiyoruz. Sonuçta sarı basın kartı, kendini ispatlamış, gazetecilik mesleğinde belli bir birikim ve tecrübe sahibi insanlara veriliyor. Kurum kartı kadar basit olmayan Sarı Basın Kartı’na hak ettiği değerin verilmesini istiyoruz.

Kahramanmaraş’ta basın mensuplarının hakkını savunacak ya da karşılaştıkları problemleri dile getirecek sivil toplum kuruluşlarının tabela derneği statüsünde kalmasınedeniyle buradan yazmak zaruri oldu. Sürç-ü lisan ettiysem affola, tüm kurumlarımızın çalışmalarında başarılar diliyorum.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar

https://www.alexa.com/siteinfo