SORUMLULUK…
Fahri Kurt

Fahri Kurt

SORUMLULUK…

16 Eylül 2017 - 19:24

Okullar açıldı.Öğrencilerle öğretmenlerin etkileşimi ve iletişimi başladı.Okul demek öğretmen demek.Okul demek ders çalışmak,verilen görevleri,ödevleri yapmam demek.Okul demek kariyer ve meslek demek. İstikbalimizi ve istiklalimizi korumak demek.Eğitimi batırmak ise bir ülkeyi batırmak demektir.Çünkü eğitim kurumu, bir ülkenin en önemli serveti olan insan kaynağını yetiştiren milli müessesedir. İnsan bozulursa devletin bütün kurumları  bozulur.

Her okulun disiplin kuralları vardır.Olmak zorundadır.Disiplin demek, ceza vermek,asıp kesmek demek değildir.Kurallara uymak demektir.Kurallara uymadan öğrenci, öğrenci olmaz, okul ,okul olmaz.Öğretmenin bir anlamı olmaz.Devlet bütçesinden eğitime aktarılan devasa milli kaynakların ise heder olup gitmesi demek olur.

Okulun en önemli misyonundan birisi öğrencilere bireysel sorumluluk kazandırmak. Toplumsal ve milli bilinç uyandırmaktır. Ödev bilinci,Vazife şuuru vermektir.Öğrenciler her şeyden önce okulda; Akan suyun,yanan lambanın,öğlen verilen yemeklerin,dağıtılan kitapların bedava olmadığını,görevlendirilen öğretmenlerin,müstahdem ve temizlikçilerin,bahçıvan ve bekçilerin kendilerine bedava hizmet sunmadıklarının farkında olmaları gerekir. Bunun için okulun birgünlük maddi giderinin öğrencilere duyurulması etkili olabilir.

Diğer taraftan her öğrenci, önce öğrenci olmalıdır.Öğrenci olmak için belli bir kılık ve kıyafette olmalı,ders kitaplarını okula getirip götürmeli,ilgili ders araçları eksiğini gidermeli ,bunları özenle korumalıdır.Son yıllar Kitapsız,deftersiz,kalemsiz,hippi gibi okula gelip giden öğrenci sayısı artı maalesef.Öğrenciyi öğrenci biçimine sokmadıkça, eğitim öğretim etkinliklerinin başlaması mümkün değildir.Bu saydıklarım öğrencinin eğitilmeye niyet ve gayretinin olup olmadığınıgösterir. Öğrenmeye hazır olunmuşluğunu gösterir. Öğrenci şayet okula istekli gelmemişse her haylazlığı yapmaya çalışacak,samimi ciddi öğrencileri de olumsuz etkileyecektir.O zamanAllah yardım etsin öğretmenlere ve okul idarecilerine…

Mecburi eğitimle istemediği okula gelen öğrenciler için okulu tanıma ve alıştırma etkinlikleri yapılıyor.Okulu sevdirmek için yapılan bu çabalar eminim bir çok öğrencinin kafasındaki önyargıları biraz olsun kıracaktır.Eğitim yılı boyunca da her öğretmen öğrencilerin okula olan ilgisini,şevkini artırmak için sürekli gaz vereceklerdir.Moral ve motivasyonlarını yüksek tutmak için uğraşacaklardır.

Öğrencilerimize sorumluluk duygusu kazandırmanın yolu önce aileden geçer.Daha anasınıfına başlarken başlar.Hatta daha önce başlar.Ana Babanın gözlerinden,davranışlarından,evdeki temizlik,tertip ve düzen kurup bunu takip ve kontrol etmesinden,çocuklara ev içinde küçük görevler verip onları doğru ve zamanında yapıp yapmadığını kontrol etmesinden,küçük paralar verip, onların parayı,gelir-giderlerini  yani  kendi bütçelerini yönetmelerine yardımcı olmalarıyla başlar.

Bir çocuk evde kendi elbisesini, dolabına koyup düzenlemiyorsa, yatağınıtoplamıyorsa, tuvalet ve banyosunu kirli bırakıyorsa,elektrik ve su israfına neden oluyorsa,vaktini tv ve internet başında öldürüyorsa,ekmek almaya gitmek,pazardan çantaları taşımak,evde küçük kardeşine bakmak  gibi küçük vazifelerden kaçıyorsa verilen harçlığı yarın kaygısı olmadan hemen tüketiyorsa böyle bir çocuk için okul disiplinine uymak,ödev yapmak,öğretmeni dinlemek ve saygı göstermek kolay olmayacaktır.Unutmamalı ki her öğrenci ana babasının ve ailesinin fotokopisidir.Esas okul ailedir.En büyük öğretmen ana babadır.Aile-çevre ve Okul üçgeninde öğrenci güvende olabilir ancak. Ailede sorumluluk kazandıramadığımız çocuğa okulda,okulda sorumluluk kazandırılamayan çocuğa hayat boyu sorumluluk kazandırmak ise imkânsızlaşacaktır.Her öğretmenimizin eğitim yılının ilk dersinde öğrencilere bireysel sorumluluklarımızdan bahsetmesi yararlı olacaktır.

Ülkemizin iki ordusu var. İlim ve irfan ordusu Milli Eğitim Bakanlığımız, değeri ise milletimizin kahhar gücü silahlı kuvvetlerimiz, Genel Kurmay Başkanlığımız.

Her iki ordumuza da Rabbim güç versin. Başarılarını daim etsin.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar

https://www.alexa.com/siteinfo