Sıfır Atık projesi 2017’de başladı ve 2018’de hızlanarak sürüyor. Hedef, 2023’te Ülkemizin tamamında, “tüm atıkların tamamıyla çevreye verilmeden kendi bütünlüğü içerisinde dönüştürülerek ya da yeniden değerlendirilerek kullanılması ve başta plastikler olmak üzere çevreye zararlı tüm maddelerin tüketiminde tasarrufa riayet edilmesidir.”
Sıfır Atık önemli bir proje. Ben bu projeye destek veriyorum. Öncelikle bunu net olarak belirtmeliyim.
Şimdi, en az bu proje kadar önemli bir proje öneriyorum. “Sıfır Bürokrasi Projesi”ni öneriyorum. Hatta bunu “Sıfır Bürokrasi Projesi” olarak değil, “Sıfır Bürokrasi Hareketi” olarak nitelendiriyorum.
Böyle bir hareket elzemdir. Böyle bir hareket Ülkemizin insanlarının kurtuluşu ve ileri Ülkeler gibi müreffeh ve huzur içerisinde yaşaması için çok çok önemlidir.
Şimdi diyeceksiniz ki, “Sıfır Atık Projesi”nden bir şey anlamamışken, “Sıfır Bürokrasi Hareketi” de neyin nesidir, kimin fesidir?
“Durun, durun, fesi karıştırmayın”, fes tarihe karıştı. Şimdi “şapka giymek zorunluluğu” var.
Fes, şapka derken, gelin isterseniz, “Sıfır Bürokrasi Hareketine buradan başlayalım.”
Biliyor musunuz bu Ülkede “Şapka Giymek zorunluluğu hakkında bir Kanun var.” Peki, bu zorunluluk yasa ile belirlenmişken niye şapka giymeyenlere bir şey yapılmıyor? Hemen cevap vereyim. Çünkü, bu Kanun teoride var, ancak uygulamada yok. Bu Kanun güncel değil, çok eski.
Evet, Sıfır Bürokrasi Hareketine işte bu noktadan başlıyoruz.
Nerede güncel olmayan, eskimiş ve pratikte uygulama imkanı olmayan yasa, tüzük, yönetmelik varsa, hepsini kaldırmak ve çöp sepetine atmak gerekir.
Bürokraside gördüğüm ikinci sorun da şu: “Böyyüüüüük Makamlara ulaşılmıyor.” Böyyüüüüük Makamların kapıları vatandaşa olabildiğince kapalı. Ancak, bu kapılardan rantiyeciler-şantiyeciler elini kolunu sallayarak giriyor.
Evet, Sıfır Bürokrasi Hareketinde ikinci başlangıç noktamız da budur: “Bütün Böyyüüüük Makamların kapılarını söküp atıyoruz. Herkes istediği gibi bu makamlara girip çıkacak”.
Sıfır Bürokrasi Hareketinde üçüncü hedefimiz, makam aracı saltanatı kaldırılacak. “Mersedesmiş, fersedesmiş tüm makam araçları hemen satılarak Devlete gelir kaydedilecek.”
Sıfır Bürokrasi Hareketinde dördüncü hedefimiz, “vatandaşa güvensizlik göstergesi olan tüm belgeler ve tüm evraklar çöpe atılacak.” “Vatandaşın beyanı esastır”, kuralı doğrultusunda, vatandaştan ıvır-zıvır belge ve bilgi istenmeyecektir.
Vatandaş bir yerde yatırım mı yapacak, şu üç nokta dışında hiçbir bilgi ve belge dikkate alınmayacaktır. 1-Yatırım yapılacak yerin imar ve çevresel açıdan uygun olup olmadığı. 2-Yatırımcının ekonomik ve mali gücünün uygun olup olmadığı. 3-İşin hak, adalet ve ahlaki bakımdan uygun olup olmadığı.
Sıfır Bürokrasi Hareketinde beşinci noktamız, her işin yerinde ve yerel imkanlarla çözülmesidir. Madencinin Ankara Bürokrasinde, aç kurtlarla işi ne olabilir? Aç kurtlar derken makamlarla bağlantılı ve forslu adamlardan bahsediyorum. Yatırımcının Ankara Bürokrasisinde, aç gözlerle ne işi olabilir. Aç gözler derken, Devlet gücünü kendi lehine kullananları kastediyorum. Her başvuru, her talep yerinde ve yerelde çözülmeli ve Ankara yalnızca sağlam bir denetim sistemi ve güçlü bir koordinasyon oluşturmalıdır.
Sıfır Bürokrasi Hareketinde altıncı hedefimiz, işlerin, görevlerin ve makamların ehil ve liyakat sahiplerine sınav sistemiyle verilmesidir. Herkes bileğinin gücüyle bir yerlere hak ederek gelmeli ve kimseye minnet duymamalıdır. Herkes çalışma ve görevlerinde de hak edene hak ettiği belgeyi ve işi vermelidir. Haketmeden ne vatandaş, ne de kamu görevlileri bir şey elde etmemeli ve elde edemeyeceğini de ta en baştan bilmelidir.
Sıfır Bürokrasi Hareketinde yedinci noktamız, “emanet bilincini her kamu görevlisinin ruhuna aşılamaktır.” Kimse kamu görevlerini ve Devlet makamlarını babasından kalan bir miras ya da bir hak olarak görmemelidir. Bütün görev ve makamların asıl sahibi Vatandaştır. İşte herkese bu bilinç verilmelidir. Bu bilince sahip olmayan ya da bu bilinç dışında hareket eden her kamu görevlisi ve yetkilisi hemen kapı dışarı edilmelidir.
Sıfır Bürokrasi Hareketinde sekizinci hedefimiz, kamuyu yani Devleti olabildiğince ekonomik işlerin dışında tutmaktır. Devlet, mal alıp satmamalı, Devlet fabrika kurmamalıdır. Devlet yalnızca sanayiciler ve tüm yatırımcılar için, az, ancak pratik ve sağlam kurallar oluşturmalıdır.
Sıfır Bürokrasi Hareketinde dokuzuncu noktamızı şu şekilde açıklayabiliriz: Kamu görevlileri ve tüm yetkililer vatandaş odaklı düşünmek zorundadır. Vatandaş odaklı düşünmek derken de şunu kastediyorum: Kimse “amirim ne der” diye bir kaygı içerisinde olmayacak. Herkes, “vatandaşımız ne der” kaygısı taşıyacaktır.
Sıfır Bürokrasi Hareketinde onuncu ve sonuncu belirteceğimiz nokta da şudur ki, yasama, yürütme ve yargı dediğimiz üç büyük kuvvet birbirine asla ve asla müdahale etmemelidir. Herkes kendi sınırları içerisinde ve vatandaşın memnuniyetini artıracak şekilde hareket etmelidir.
On maddeyle “Sıfır Bürokrasi Hareketini” izah etmeye çalıştım. Bu hareket eğer hayata geçirilirse, toplumların baş belası olan şu 4 Y’den kurtulmuş oluruz: 1-Yolsuzluk, 2-Yoksulluk, 3-Yozlaşma, 4-Yalakalık.
“Yalakalık” dedim de hemen aklıma geldi. Bu Ülkede salgın bir hastalık gibi, “Saaayııın, Saaayıııın , Saaayııın” diyerek ve uzattıkça uzatarak, makam sahiplerine bir hitap şekli var ki, bu sözden tiksinir oldum. Evet, Sayın lafını duymak hoş ancak, öyle her anda, her hitapta ve uzatarak “Saaayııın, mayın” demek de hiç hoş değil ve yalakalağın daniskasıdır.
İşte “Sıfır Bürokrasi Hareketi” başlarsa ve hayat bulursa, bu “Saaayııın lafları da, yalakalık da artık tarihe karışır.”
İnşallah, bu Toplum da bu 4 Y’den kurtulur. Bunun için sesimize kulak verilmesi ve neredeyse bu Toplumun kurtuluşu ve sağlam bir kamu yönetimine kavuşması için 20 yıldır yazdıklarımın ve önerdiklerimizin dikkate alınması gerekir.
“Sıfır Bürokrasi Hareketinin” hayata geçirilmesini ve tam olarak uygulanmasını Yüce Rabbimden niyaz ederim.
Ahmet SANDAL