TATİLDE ÇOCUĞUN BESLENME ALIŞKANLIĞI DEĞİŞMESİN!

TATİLDE ÇOCUĞUN BESLENME ALIŞKANLIĞI DEĞİŞMESİN!

Ebeveynlerin en çok dikkat ettikleri konuların başında çocuklarınınsağlıklı beslenmelerini sağlamak geliyor.

30 Haziran 2017 - 11:31

 

Ebeveynlerin en çok dikkat ettikleri konuların başında çocuklarınınsağlıklı beslenmelerini sağlamak geliyor. Ancak okulların tatile girmesiyle birlikte çocukların uyku alışkanlıkları ya da aktivitelerindeki değişimle birlikte beslenme düzeni de ister istemez değişiyor. Bununla birlikte okul çağındaki çocukların hem gelişimlerinin devam etmesi, hem de gelecekteki yemek yeme alışkanlıklarının oluşturulması açısından doğru beslenmelerinin son derece önemli olduğunu hatırlatanAcıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, tatil döneminde de çocukları sıkmayan kurallarlabeslenme alışkanlıklarının devam ettirilmesi gerektiğine işaret ediyor.

Yoğun okul döneminin ardından tüm çocukların iple çektikleri yaz tatili geldi. Daha fazla oyun ve daha fazla eğlence anlamına gelen bu dönemde hiç şüphesiz ki kurallar esneyebiliyor. Ancak çocukların kas ve kemik gelişimi hızlı devam ettiği için tatil döneminde de sağlıklı beslenmealışkanlığının mümkün olduğunca devam ettirilmesi gerekiyor. Bu noktada ebeveynlere önemli görevler düştüğünü söyleyen Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, okul döneminde zaman bulunamayanbesleme alışkanlıklarının kazandırılması konusunda tatili avantaja çevirebileceklerini belirtti.

SABAHLARI MUTLAKA KAHVALTI ETTİRİN

Güne zinde başlamak için kahvaltı en önemli öğünü oluşturduğundan gece boyu aç kalan metabolizmanın tekrar canlanabilmesi için çocuklara mutlaka kahvaltı ettirin. Beyin için yeterli glikozun elde edilmesi ancak kahvaltı ile mümkün olabildiği için sabah kahvaltı yapmayan çocuklarda baş ağrısı, yorgunluk ve halsizlik problemleri görülebiliyor. Tatil boyunca çocukların kahvaltılarında en iyi protein kaynaklarından olan yumurtanın mutlaka yer bulması gerekiyor. Vitamin A,B,D ve E ve çinko mineralinden de zengin olan yumurta kas ve bilişsel fonksiyonların gelişiminde de fayda sağlıyor.

BİRLİKTE MEYVE SALATASI YAPIN

Çocukların kan şekerini dengeleyerek bir sonraki öğüne kadar tok kalabilmelerini sağlamak ve abur cubura yönlenmelerini önlemekiçin ara öğünlere özen göstermeniz gerekiyor.Çocuklarla birlikte hazırlanacak olan ara öğünlerin tatilde hem kaliteli zaman geçirilmesine, hem de besinleri daha yakından tanımalarına yardımcı olacağını söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, “Örneğin; beraber yapılan bir meyve salatasında anne, meyvelerin yararlarını öğreterek çocuğuna meyve yeme alışkanlığı kazandırabilir. Yoğun çalışma temposunda bu zor iken tatil bir fırsat olarak görülebilir” diyor.

MEŞRUBAT YERİNE LİMONATA TERCİH EDİN

Yaz aylarında yükselen sıcaklıkla beraber sıvı tüketim ihtiyacı da artıyor. Susuzluğu gidermek için meşrubatlar da alternatifler arasına girebiliyor. Ancak çocuklarınızın asit ve şeker barındıran bu içecekler yerine su içmelerini sağlamalısınız. Su, vücutta minerallerin emilebilir hale gelmesi, doku ve organların çalışma fonksiyonlarının devam etmesi, vücut ısısının dengelenmesi ve cildin ihtiyacı olan nemin sağlanabilmesi açısından önem taşıyor. Yaz aylarında asitli meşrubatlar yerine evde çocuğunuzla beraber hazırlayacağınız kaliteli besin değerine sahip limonata ile fazladan kalori alınmasını engelleyerek kilo kontrolüne de yardımcı olabilirsiniz.

BERABER SPOR YAPIN

Tatil boyunca akşam geç yatmak, sabah geç uyanmak çocuğun alıştığı sağlıklı uyku düzeninden kopmasına neden olabiliyor. Ancak, düzenli uyku çocukların sabah daha enerjik uyanıp güne daha zinde başlamalarına yardımcı olacağından, uyku düzenini mümkün olduğunca okul dönemindekine yakın tutun.Bununla birlikte tatil boyunca tüm egzersiz fırsatlarından yararlanmaya çalışın. Eğer deniz kenarında tatil yapıyorsanız çocuğunuzla hem sabah hem akşam denizinin keyfini çıkarın. Şehir hayatında kalıyorsanız da çeşitli aktiviteler ile çocuğunuzun daha aktif olmasını sağlayın. Çünkü hareketsiz yaşama alışmış çocuklarda artan kilo problemi obeziteye ve daha sonra da birçok metabolizma hastalıklarına davetiye çıkarıyor. Bunun için tatili bir fırsat olarak görün ve mutlaka çocuğunuzla beraber spor yapın.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Dr. Selahaddin Can, “İYİ Parti gümbür gümbür geliyor, Haftaya zaferimizi kutlayacağız”
Dr. Selahaddin Can, “İYİ Parti gümbür gümbür geliyor, Haftaya...
Başkan Adayı Dedeoğlu’ndan “Çılgın Projeler”
Başkan Adayı Dedeoğlu’ndan “Çılgın Projeler”
https://www.alexa.com/siteinfo