ULUSLARARASI PAMUK BİRLİĞİ KAHRAMANMARAŞ’TA TOPLANDI

ULUSLARARASI PAMUK BİRLİĞİ KAHRAMANMARAŞ’TA TOPLANDI

Uluslararası Pamuk Birliği (ICA) Kahramanmaraş’ta tekstil sanayicileriyle bir araya geldi. 4. Uluslararası Tekstil Zirvesi kapsamında düzenlenen toplantıya, ICA Başkanı Bill Ballenden, Yönetim Kurulu Üyesi Leon Piçon, ICA Genel Müdürü Bill Kingdon, KMTSO Meclis Başkanı M.Hanefi Öksüz,KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun, KMTSO Yönetim Kurulu Üyesi Ertuğrul Tanrıverdi ile Kahramanmaraş ve çevre illerden çok sayıda sanayici ve iş adamı katıldı.

24 Eylül 2019 - 18:07

KMTSO Yönetim Kurulu Üyesi Ertuğrul Tanrıverdi’nin moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını KMTSO Meclis Başkanı M. Hanefi Öksüz yaptı. Öksüz konuşmasında, pamuk tarımının ve ticaretinin önemine değindi.

Öksüz şöyle konuştu: “Bildiğiniz gibi ülkemiz 30-40 sene önceleri dünyada pamuk ihraç eden bir ülkeydi. Ama şu anda dünyada pamuk alan, pamuk ithal eden önemli ülkelerden birisiyiz. Burada da tekstil sanayimizin gelişmesine bağlıyız. Artık ülke olarak ürettiğimiz pamuk bize yetmiyor. Başta ABD, Brezilya olmak üzere tüm dünyadan pamuk satın alıyoruz. Liverpool borsası, dünyada pamuk ticaretini düzenleyen kuralları koymuş önemli bir borsa. Pamuk ticaretine yön veren. Bu bakımdan bu toplantıyı çok anlamlı buluyorum. Bu vesileyle burada biz sanayiciler pamuğu satın alanlar, satanlar bir araya gelerek borsa yöneticilerimizle burada sorunlarımız tartışılacak, konuşulacak. Ben de bir pamuk tüketicisiyim, bir sanayiciyim. Tabi daha çok bu kurallar satıcılara göre düzenlenmiş bu ticari ortamda. Günümüzün şartları çok farklı. Eskiden pamukta kalite farkı bu kadar önemli değildi. Yaptığımız tekstil ürünleri bu kadar pamuk çeşitlerini gerektirmiyordu. Gittikçe daha ince numaralardan daha özel kumaşlar üretiyoruz. Dolayısıyla sanayicinin sorunlarının tamamını çözmekten aciz kaldı bu kurallar. Özellikle içimizde tek tip pamuk çalışan herhangi bir numarada tek tip pamuk çalışan müesseseler ihtiyacına göre pamuk gelmediği zaman birkaç sent fiyat farkı vermek onun işini asla çözmüyor. Belki her çeşit iplik kullanan tesisler başka tesislerde bu pamuğu kullanabilecek imkanı var birkaç sent indirimle ama birçok arkadaşımız değişik numaralarda uzmanlaşmış, bu pamuk geldiği zaman işler duruyor. Bu defa o pamuğa güvenerek başka pamuk satın almıyoruz, ben de bunu çok yaşıyorum. Fiyatların düştüğü bir ortamda bu defa istediğiniz pamuk gelmezse sanayici burada perişan oluyor. Anında bir şeyler bulmaya çalışıyor ve ürün kalitesini çok etkiliyor. Buna karşı Liverpool'un kurallarını ben yetersiz buluyorum. İkincisi, zamanında pamuğun gelmemesi alıcıyı bir noktada perişan ediyor ve bunu da zaman zaman yaşıyoruz.” şeklinde konuştu.

 

Daha sonra kürsüye gelen KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun ise tekstil sektörünün ana hammaddesi pamuğun tüketiminde ve iplik üretiminde büyük ölçüde pay sahibi olan Kahramanmaraş’ın fason üretimden çıktığını ve moda üreten bir kent haline geldiğini söyledi.

Zabun şöyle konuştu: “Pamuklu ürünlerde, Avrupa başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde güçlü bir Türk markası olarak anılan Kahramanmaraş, kalite ve termin bakımından müşterilerine çok önemli avantajlar sunmaktadır. Bu bakımdan, tekstilin ana girdisi olan pamuğun tedarik yolları ve kalitesi hem şehrimizi hem de bölge illerimizi doğrudan ilgilendirmektedir.Dünya pamuk tüketiminde ana oyuncular arasında yer alan, aynı zamanda tekstilde çok ciddi bir küresel ticaret payı olan ülkemiz; ihtiyacının büyük bir bölümünü ithalat ile karşılamak durumundadır. Pamuk ticaretinin geliştirilmesi, standartların yükseltilmesi, ürün kalitesinin güçlendirilmesi ve tekstil sektörünün ihtiyacını tam olarak karşılaması bizim için son derece önem taşıyor. İnanıyorum ki, bugün gerçekleştirilecek olan toplantı, tekstil sektörümüzün vizyonu bakımından çok önemli fırsatlar sunacaktır.”

ICA Başkanı Bill Ballenden ise yaptığı konuşmada, "Amerika Birleşik Devletleri ile Çin arasındaki ticaret ihtilafları, Amerika'daki çok büyük ürün rekoltesi, tüketimin düşmesi, insanları oldukça zorlu durumlara sokuyor." dedi.

Ballenden, dünya pamuk üretimi ve tüketimindeki sorunların konuşulup çözüm üretmek için toplantıya katıldığını belirtti. Kahramanmaraş'ın dünyadaki önemli pamuk tüketicileri ve üreticilerinden biri olduğunu dile getiren Ballenden, iş adamlarını çalışmalarından dolayı tebrik etti.Dünyada pamuk ticaretinin dinamiklerinin değiştiğine dikkat çeken Ballenden, şunları kaydetti:"Bugünlerde çok istikrarsız bir dünyadan geçiyoruz. Bizler bakımından bu istikrarsızlık büyük çoğunlukla bizim kontrol edemeyeceğimiz faktörlerden kaynaklanıyor. Amerika Birleşik Devletleri ile Çin arasındaki ticaret ihtilafları, Amerika'daki çok büyük ürün rekoltesi, tüketimin düşmesi, insanları oldukça zor durumlara sokuyor. Hem bu istikrarsızlık dönemlerinde kişilerin güvenebileceği kurallara ihtiyacımız var."

Kusursuz bir dünyada yaşamadıkları için problemlerin çıkabileceğine dikkat çeken Ballenden, Uluslararası Pamuk Birliği'nin de 175 yıldan beri hizmet sunduğunu söyledi.Pamukla ilgili birçok testlerinin bulunduğunu ifade eden Ballenden, "Burada tarafsızlık ve doğrulukla ilgili dünyanın önde gelen laboratuvarında sertifikalar sunuyoruz. Böylelikle uluslararası kabul görmüş standartların uygulanması için hizmet sunuyoruz." dedi.

Toplantı katılımcıların sorularının yanıtlanmasıyla sona erdi.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
“Çanakkale Zaferi, Milletimizin Birliğinin ve Beraberliğinin Nişanesidir”
“Çanakkale Zaferi, Milletimizin Birliğinin ve Beraberliğinin...
Arıkan’dan 18 Mart Çanakkale Zaferi Mesajı
Arıkan’dan 18 Mart Çanakkale Zaferi Mesajı
https://www.alexa.com/siteinfo