KAHRAMANMARAŞ’TA YETİŞTİRİLEN LAVANTALAR HASADA GELDİ

KAHRAMANMARAŞ’TA YETİŞTİRİLEN LAVANTALAR HASADA GELDİ

Kahramanmaraş’ta bir ilke imza atan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2 yıl önce 10 kadın çiftçiye lavanta fidesi dağıtarak lavanta yetiştiriciliğine başlamasını sağlamıştı.

09 Temmuz 2019 - 12:03

Lavanta Kahramanmaraş Tarımında Başarılı Bir Şekilde Yetiştirildi.

Kahramanmaraş’ta bir ilke imza atan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2 yıl önce 10 kadın çiftçiye lavanta fidesi dağıtarak lavanta yetiştiriciliğine başlamasını sağlamıştı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Eğitim ve Yayın Dairesi  Başkanlığının Tarımsal Yeniliklerin yaygınlaştırılması, “Kadın Çiftçiler Yeniliklerle Buluşuyor” projesi kapsamında, Kahramanmaraş’ta  lavanta fidesi dağıtılmıştı. Kahramanmaraş’ta yetiştiriciliği yapılan lavanta tarlalarında bu yıl ise hasat yapılacak.


Kahramanmaraş’ta tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğinin geliştirilmesi amacıyla kadın çiftçilere yönelik teorik ve uygulamalı eğitimlerdedüzenleniyor. Özellikle arıcılığın yapıldığı bölgelere lavanta fidesi ekilerek Kahramanmaraş’ta da lavanta balı üretilmesi için ilgili çalışmalar yapılıyor.

İlk olarak Onikişubat, Dulkadiroğlu ve Andırın ilçelerinde uygulanmaya başlanan lavanta tarımının il geneline yaygınlaştırılması planlanıyor.
Kurumdan yapılan açıklamaya göre  “Bakanlığımız Eğitim ve Yayın Dairesi  Başkanlığınındestekleri ile Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor Projesi kapsamında İlimizde bayan çiftçilere yönelik ‘Lavanta Kokulu Köyler’ isimli bir proje sayesinde Kahramanmaraş da bir ilke imza attık. Lavanta fidelerimiz geldi ve dikimlerini gerçekleştirdik. Lavanta yetiştiriciliğinin her aşaması teknik elemanlarımız tarafından kontrol edilerek üreticilerimize teknik destek sağlandı.İlimiz için henüz yeni olan bu projenin çiftçilerimiz için hayırlı olmasını temenni ediyoruz.
Lavanta Kokulu Mahalleler projesinden faydalanarak lavanta fidelerini toprakla buluşturan kadın girişimci AyşegülKIZDIRICI, şehirde bir ilki gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını söyleyerek Bu tarz projelerin devam etmesi gerektiğini belirti. Kızdırıcı: “Lavantanın Kahramanmaraş’ta kadın eliyle yetiştirilecek olması ayrı bir önem taşıdığını düşünüyorum. Lavantanın çiçeğinden, yağından, kurusundan faydalanacağız. Ayrıca ilimizde görüntüsü ve kokusuyla ayrı bir zevk yaşatacağına inanıyorum. Bu projeyi öğrendiğimde dikkatimi çekti ve bende faydalanmak istedim. İki yıl önce lavanta fidelerini teslim alarak tarlamızadiktik. Bu sene ise hasadını yapıyoruz. Lavantalarıma küçük bir çocuğa nasıl bakılırsa nasıl itina gösterilirse o şekilde bakıyorum, lavantalarımı çok seviyorum Projede emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Lavanta tarlasını ziyaret eden Şair ve Yazar İnci OKUMUŞ ise Kahramanmaraş’ta lavanta yetiştiriciliğinin başlamasından   dolayı çok mutlu olduğunu dile getirdi.

 

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Durdurulan otomobilde uyuşturucu çıktı: 3 kişi tutuklandı
Durdurulan otomobilde uyuşturucu çıktı: 3 kişi tutuklandı
Adana'da sahte kadın avukat tutuklandı
Adana'da sahte kadın avukat tutuklandı
https://www.alexa.com/siteinfo