Emniyet Uyardı Dolandırıcılara Dikkat!

Emniyet Uyardı Dolandırıcılara Dikkat!

Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü, internet üzerinden vatandaşları hedef alan dolandırıcılara karşı uyarı mesajı yayınladı.

05 Mart 2021 - 16:36

İl Emniyet Müdürlüğü mesajında; “Dolandırıcılık suçu en genel anlamıyla, bir kişiyi çeşitli hilelerle aldatarak, kendisine ya da başkasına menfaat sağlamak amacıyla yapılan kasıtlı eylemlerdir.  Dolandırıcılık suçu, türlerine göre farklılık göstermektedir. İlimiz genelinde en yaygın olarak karşılaşılan dolandırıcılık yöntemleri; Sosyal Medya’nın sağladığı kolaylıktan yararlanmak suretiyle banka veya diğer kredi kurumlarınca tahsis edilmemesi gereken bir kredinin açılmasını sağlamak amacıyla, sigorta bedelini almak maksadıyla, kendisini Kamu görevlisi gibi tanıtarak, Cumhuriyet savcısı, polis, asker gibi tanıtarak, internet üzerinden alacağı ürünün parası veya bir kısmını yatırmak sureti ile iddia kuponu yapacağını ve yapacağı kupon ile daha çok para kazanacağı beyan edilerek, bu yöntemler dışında, vatandaşlarımızın telefon numaralarına “hediye kazandınız” ya da “çekiliş kazandınız” gibi SMS’ler atarak, vergi veya kargo ücreti adı altında para talep etmektedirler.”

Vatandaşların kimlik bilgilerini tanınmayan kimselerle paylaşmamalarını tavsiye eden yetkililer, “Banka ve kredi kartı bilgileri ile şifre bilgilerinin hiçbir şekilde paylaşılması, kendisini polis, asker, savcı veya görevli olarak tanıtan kişilerin mutlaka kimlik kartlarına bakılmalıdır. Telefonla yapılan taleplerde bilgi verilmemeli, kredi kartı ile internet üzerinden ancak güvenilir sitelerden alışveriş yapılmalıdır. Araç satın alırken motor ve şase numaralarından kontrol ettirilmelidir. İnternet üzerinden beğenilen araç için kapora ödenmemelidir. Sosyal medyadan arkadaş grubundan “iddia kuponu yapılması ya da çekiliş kazanılması ile ilgili gelen mesajlara itibar edilmemesi. Telefon yoluyla dolandırıcılık suçunun mağduru olmamak için;  Polis, Jandarma, Cumhuriyet Savcısı veya herhangi bir kamu personeli, hiçbir şekilde vatandaşlarımızdan elden ziynet eşyası, para teslimi veya havale-EFT yapılmasını katiyen talep etmez. Sizi telefonla arayarak kendisini Polis, Savcı, Asker olarak tanıtıp, bankaya para yatırmanızı veya bir yere para, altın bırakmanızı isteyenlere asla inanmayın. Telefon görüşmeleri esnasında arka plandan gelen telsiz seslerine ve korku, panik yaratma amaçlı senaryolara katiyen itibar etmeyin. Telefonunuza gelen SMS metinlerinde aramanızı istedikleri numaraları kesinlikle aramayın. Kimlik ve kredi kartı bilgilerinizi sakın paylaşmayın. Böyle bir durumla karşılaşmanız halinde lütfen hemen 155 POLİS İMDAT hattını arayın ya da en yakın Emniyet Birimine müracaat edilmedir” tavsiyesinde bulundular.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Dr. Selahaddin Can, “İYİ Parti gümbür gümbür geliyor, Haftaya zaferimizi kutlayacağız”
Dr. Selahaddin Can, “İYİ Parti gümbür gümbür geliyor, Haftaya...
Başkan Adayı Dedeoğlu’ndan “Çılgın Projeler”
Başkan Adayı Dedeoğlu’ndan “Çılgın Projeler”
https://www.alexa.com/siteinfo