AŞIRI TERLEME SORUNU OLANLAR DİKKAT!

AŞIRI TERLEME SORUNU OLANLAR DİKKAT!

Klima da fayda etmiyorsa…

02 Ağustos 2018 - 19:57

Aşırı terleme sorunu yaşayanların kabusu, yaz ayları oluyor. Sıcaklıkla beraber daha da artan terleme, kişinin yaşamını çekilmez hale getirebiliyor. Klimanın serinliği de bu hastaların sorununa çare olmuyor! Terlemenin fizyolojik bir süreç olduğunu söyleyen Acıbadem Adana Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzman Dr. Deniz Çetin künarsıcak başta olmak  üzerepekçok etkenin terlemeye yol açabileceğini ancak farklı tedavi yöntemleri ile bu sorunun giderilmesinin mümkün olduğunu belirtiyor.

Aşırı terleme yanihiperhidrozunpek çok nedeni var: sistemik hastalıklara bağlı olabileceği gibi tamamen yapısal da olabilir. Ancak terlemenin aşırı olması, kişinin yaşamını çekilmez hale getirebiliyor. El sıkışma, kalem tutma, müzik aleti kullanma, direksiyon tutma gibi günlük hayatta sık karşılaştığımız durumlarda hissedilen ıslaklık hissi, kişiye aşırı rahatsızlık verebiliyor. Ayrıca bu durum, utanma hissine dolayısıyla özgüven eksikliğine yol açabiliyor. Acıbadem Adana Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzman Dr. Deniz Çetinkünar, aşırı terleme şikâyeti ile başvuranların öncelikle ayrıntılı tıbbi geçmişinin sorgulanması, muayene sonrasında ise gerekli tetkiklerinin yapılarak bu durumun sebep olabileceği diğer hastalıklarınınortadan kaldırılması gerektiğini anlatıyor.Tedavi seçiminde terlemenin yaygınlığı, şiddeti, yaşam kalitesi üzerindeki etkisi, kişinin yaşı ve sağlık durumununmutlaka dikkate alındığını belirtiyor. Aşırı terleme tedavisinde farklı yöntemler olduğunu söyleyen Dr. Deniz Çetinkünar’dan bu yöntemler hakkında bilgi aldık.

SPREY, KREM VE SOLÜSYONLAR

Sprey, krem ve solüsyonlar hafif terlemelerde etkili oluyor. Alüminyumtuzları içerensolüsyonlar, spreyler terleme için kullanılabiliyor. Genellikle gece uygulanırlar, kontrol sağlandıktan sonra haftada 1 uygulamaya geçilebiliyor.Tahriş edebileceklerinden kullanım sıklığına dikkat edilmesi önemli.

SISTEMIK ILAÇ TEDAVILERI

Terlemeyi azaltan sistemik antikolinerjikler, beta ve kalsiyum kanal blokeleri ve psikiyatrikilaçlar da söz konusu.Bu tip ilaçlar ağız kuruluğu, görme bozukluğu, idrar yolları problemleri gibi yan etkiler oluşturabileceğinden diğer tedavilere yanıt alınamadığı durumlarda, şiddetli terlemelerde öneriliyor.

İYONTOFOREZ TEDAVISI

Bu tedavi yönteminde, el ve ayaklar suyun içine sokuluyor ve elektrotlar uygulanarak ilgili bölgelere elektrik akımı veriliyor.  Tedaviden başarılı ve etkili sonuç alabilmek içinuygulamanın sürekliliği önem taşıyor. Özellikle el ve ayak terlemesinde başvurulan iyontoferez tedavisine ara verilirse, sorun1-2 hafta sonra yeniden ortaya çıkıyor.

BOTULINUM TOKSIN  TEDAVISI

Adını ClostridiumBotulinum adlı bakteriden alan bu tedavi ile bakteri kaynaklı toksinin,sorunlu bölgelere enjekte edilerek terlemenin durdurulması sağlanıyor.Özelliklekoltuk altı, el ve ayak terlemeleri, saçlı deri terlemelerinde kullanılan en etkin tedavi seçeneklerinden biri. Uygulaması kolay, yan etkileri ise minimum düzeyde oluyor. Başarılı sonuçlar içinilk uygulamadan 6 - 8 ay sonra uygulanmanın yenilenmesi gerekiyor.

CERRAHI TEDAVI

Cerrahi tedavide koltuk altı ter bezleri çıkarılabiliyor, küretaj yapılabiliyor ya da lazer ile yok edilebiliyor. Koltuk altı ve el bölgesi için uygulanan diğer bir cerrahi yöntem ise endoskopik TorakalSempatektomi. (Burada yer alan cümle çıkarılmıştır) Minimal invazif olan bu yöntemin uygulandığı hastalar, kısa süre içerisinde normal yaşantılarına dönebiliyorlar.Kompensatuar terleme yani ameliyat öncesi terleme olmayan vücut bölgelerinde aşırı terleme görülmesi ise bu yönteminen önemli komplikasyanlarından biri.

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Dr. Selahaddin Can, “İYİ Parti gümbür gümbür geliyor, Haftaya zaferimizi kutlayacağız”
Dr. Selahaddin Can, “İYİ Parti gümbür gümbür geliyor, Haftaya...
Başkan Adayı Dedeoğlu’ndan “Çılgın Projeler”
Başkan Adayı Dedeoğlu’ndan “Çılgın Projeler”
https://www.alexa.com/siteinfo