AİLELERE BÜYÜK SORUMLULUK DÜŞÜYOR

AİLELERE BÜYÜK SORUMLULUK DÜŞÜYOR

Sağlıklı beslenme alışkanlıkları erken yaşta ediniliyor.

09 Kasım 2018 - 10:14

Beslenme konusunda doğru ve yanlışları ailelerinden görerek öğrenen çocuklar, eğitim aldıkları okul dönemi boyunca pek çok farklı alışkanlık edinebiliyor. Devamlı hareket halinde olan, öğretmen ve arkadaşlarını örnek alan çocukların bilinçlendirilmesi için Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz Gizir, Adana Atatürk İlkokulu 4J sınıfı öğrencilerine “Sağlıklı Beslenme” yi anlattı.

Yumurtasız kahvaltı olmaz

Büyüme çağındaki çocukların mutlaka güne kahvaltıyla başlamaları gerektiğini belirten Diyetisyen Çisem Gündüz Gizir, yumurtanın her daim sofralarda olması gerektiğini söyledi. Yumurtanın pişirme şeklinin de önemli olduğuna değinirken çocukların en çok tavada yumurtayı sevdiklerini öğrenen Diyetisyen Çizem Gündüz Gizir, haşlanmış yumurtanın daha lezzetli olabileceğini çocuklara anlattı.

Yorulunca su

Gün boyu okulda koştururken veya arkadaşlarıyla teneffüsteyken yorulan çocukların susuz kalmaması çok önemli. Hem rehber öğretmenlerin hem de ailelerin mutlaka su içmeleri için çocukları teşvik etmesi gerekiyor. Beslenme çantalarına ufak termoslar koyabilirler.  Yetişkinlerden farklı olarak çocukların günde 8-10 bardak içmesi yeterli.

Meyve suyu yerine meyve

Meyve suyu, kola gibi içeceklerin içeriği sebebiyle sağlıklı tercihler olmayacağını, Adana gibi bir yerde meyveden yana çok şanslı olduğumuzu dile getiren Diyetisyen Gizir, mevsiminde portakal, mandalina, greyfurt ve nar gibi meyvelerin sıkıldığında vitamin anlamından daha zengin ve faydalı olduğunu, bağışıklığı güçlendirici, kış hastalıklarına karşı koruyucu olduklarını çocuklara anlattı.

Anne köftesi gibisi yok

Eğitim boyunca pek çok sorusu olan minikler, pizza veya hamburger gibi hazır gıdaların neden zararlı olduğunu sordu. Evde annelerin veya anneannelerin yaptığı köftelerin çok sağlıklı olduğunu, ketçap mayonez gibi katkı maddeli soslar yerine ev yapımı domates pürelerinin de keyifle yenebilir. Pizzadan vazgeçemiyorlarsa mevsim sebzelerinden ev yapımı, ince hamurlu pizzalar da aynı lezzeti verebilir.

Aslında ailelere büyük sorumluluk düşüyor. Beslenme çantası hazırlarken veya birlikte sofraya otururken çocukların gelişimi için nelerin faydalı olabileceğini onlarla paylaşmak hatta birlikte sağlıklı tarifleri mutfakta yaparak hem bilinçlendirmeyi eğlenceli hale getirebilir hem de sağlıklı alışkanlıkların temelini atabilirler.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
“İYİ Belediyecilikle Esnafımız Rahatlayacak”
“İYİ Belediyecilikle Esnafımız Rahatlayacak”
Dr. Selahaddin Can, aracına çarpan motosikletlilere ilk müdahalede bulundu!
Dr. Selahaddin Can, aracına çarpan motosikletlilere ilk müdahalede...
https://www.alexa.com/siteinfo