KALP YETERSİZLİĞİ HAYATI TEHDİT EDİYOR!

KALP YETERSİZLİĞİ HAYATI TEHDİT EDİYOR!

Yapılan araştırmalar kalp yetersizliğinin görülme oranının tüm dünyada giderek arttığını gösteriyor. Öyle ki, bilim insanlarının tahminleri bu sorunun önümüzdeki 15-20 yıl içerisinde toplum sağlığını tehdit eder boyutlara ulaşacağını yönünde.

15 Mayıs 2019 - 21:00

Bugün için ülkemizde yaklaşık 9 milyon kişinin kalp yetersizliği gelişimi açısından risk altında olduğunu söyleyen Medline Adana Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Profesör Dr. M. Tuna Katırcıbaşı,bu hastalığınesasında birçok kanser türünden daha ölümcül bir sağlık problemi olduğunun pek bilinmediğinibelirtip,kalp yetersizliği farkındalık haftası nedeniyle açıklamalarda bulundu.

KALP YETERSİZLİĞİ VAKALARI ARTIYOR

Kalp yetersizliği şikâyeti ile doktora başvuran hasta sayısında belirgin oranda bir artış görülmesinin birkaç önemli nedeni olduğunu anlatan Prof. Dr. Katırcıbaşı,“80’li yılların ortalarından sonra ülkemizde de uygulanmaya başlayan koroner anjiyografi ile tıkalı kalp damarlarının açılma işlemi 2000’lerin başlarında iyiceyaygınlaştı. Bu durum80’li yıllardan önce kalp krizi geçiren ve neredeyse doğal seyrine bırakılan birçok kişinin krizden sonrada uzun yıllar yaşamasına imkân verdi.Dolayısıyla önceden kriz sonucu kalp kasının bir kısmını yada çoğunu kaybetmesine rağmen hayatta kalmayı başarabilmişancak bunun sonucunda kalp yetersizliği sorunu ile karşı karşıya kalan insanların sayısında önemli bir artış meydana geldi” diyerekgünümüzdeyaşam sürelerinin uzaması ve modern insanın beslenme ve egzersiz alışkanlıklarının da bu vakaların sayısını artırdığını söylüyor.

ÖNCEDEN TEDBİR ALINMALI

Kalp yetersizliği kendini başlıca nefes darlığı, ayaklarda şişme, çabuk yorulma şeklinde gösteriyor.Bunun yanı sıra hastalarda öksürük, iştahsızlık, vücut ağırlığında değişiklik, gece sık idrara çıkma, yorgunluk ve bitkinlik de görülebiliyor. Prof. Dr. Katırcıbaşı, belirtilerden önceesas dikkat edilmesi gerekendurumu ise söz konusu yakınmalar ortaya çıkmadan önceki on yıllar dahi sürebilen uzun zaman diliminde kalp yetersizliğine zemin hazırlayan faktörler nedeniyle kalpte yapısal değişikliklerin başlamasını veancak yıllar sonra belirgin hale gelmesini olarak gösteriyor.“Dolayısıyla kalp yetersizliği ile ilgili riskleri daha şikayetler başlamadan tespit ederekgeri döndürülebilir durumları tedavi etmek en akıllıca çözümdür.Kalp yetersizliği için kalp-damar hastalıkları, kalp kapak hastalıkları, kalp kas hastalıkları, hipertansiyon, diyabet ve böbrek hastalıkları yüksek risk oluşturduğundan bu hasta gruplarındaki bireyler, yukarıdaki şikayetlere sahip olmasalar bile kalp yetersizliği için aday olduklarını bilmeli, kalp yetersizliği gelişmeden kontrol ve tedavilerinimutlaka yapılmalıdırlar” diyor.

ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIYOR

Yakınmaları başlamış olan hastalarda isetanının mümkün olduğu kadar erken konmasınınve sonrasında oluşturulacak tedavi planının yakın takip altında uygulanmasının çok önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Katırcıbaşı,bu hastalarda ilaç tedavisine ek olarak yaşam tarzı değişikliklerinin (diyet, egzersiz programları vb.) ve gerekli durumlarda kalp pili tedavisi ilekalp kapak hastalıkları için özel kapakların ve klipslerin uygulanmasınınhayatta kalma ve yaşam kalitesinin iyileştirilmesinde büyük etkisi olduğunu belirtiyor.

ÖMÜR BOYU SÜRÜYOR

Kalp yetersizliğinin yaşam boyu devam eden kronik bir hastalık olduğunun altını çizen Prof. Dr. Katırcıbaşı,“Bir kez kalp yetersizliği oluştuktan sonra hayatta kalma beklentisipek çok kanser türünden daha düşüktür. Bu kadar ciddi bir hastalık olmasına rağmen etkin bir tedavi, bu işle özel olarak ilgilenen hekimlerin varlığı ve çabasının yanı sıra hastalarında bilinçli olmaları ile yaşam süreleri uzayabilir,hayat kalitesi artırılabilir” diyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kalkınma Yolu’nda Tarihi Adım
Kalkınma Yolu’nda Tarihi Adım
Kahramanmaraş'ta Ayşe Neva makama geçti,
Kahramanmaraş'ta Ayşe Neva makama geçti, "Güvenlik önlemlerimizi...
https://www.alexa.com/siteinfo