KSÜ, Tubitak Desteğiyle Türkiye’nin Deprem Okuryazarlığını Belirleyecek

Türkiye genelinde, ortaokul öğrencilerinin ve öğretmenlerinin deprem okuryazarlığı düzeylerinin belirlenmesi ve yapılacak ihtiyaç analizlerine göre deprem okuryazarlığının geliştirilmesi amacıyla disiplinlerarası öğretim etkinlikleri tasarlanması planlanıyor.


KSÜ, Tubitak Desteğiyle Türkiye’nin Deprem Okuryazarlığını Belirleyecek

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Tekbıyık’ın yürütücülüğünü yaptığı “Ortaokul Öğrencilerinin ve Öğretmenlerinin Deprem Okuryazarlığı Düzeylerinin ve İlişkili Değişkenlerin Belirlenmesi ve Deprem Okuryazarlığının Geliştirilmesi Amacıyla Disiplinlerarası Etkinliklerin Tasarlanması” başlıklı projesi, TÜBİTAK 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı’nda kabul edildi. Proje kapsamında Türkiye genelinde, ortaokul öğrencilerinin ve öğretmenlerinin deprem okuryazarlığı düzeylerinin belirlenmesi ve yapılacak ihtiyaç analizlerine göre deprem okuryazarlığının geliştirilmesi amacıyla disiplinlerarası öğretim etkinlikleri tasarlanması planlanıyor.

Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Ahmet Tekbıyık projeye dair yaptığı açıklamada “Afetler ve özellikle deprem, Türkiye’nin her an hazırlıklı olması gereken öncelikli konulardan biri. Bizler de eğitimciler olarak toplumun afetlere hazırlıklı ve dirençli olmasını sağlamak için bilimsel çalışmalar yürütmeye gayret ediyoruz. Son yıllarda afet eğitimi konusunda proje ekibimizle birlikte çok sayıda çalışma yaptık. Bu proje, bu çalışmaların şimdilik son halkasını oluşturuyor. Projemiz kapsamında Türkiye’de ilk kez Deprem Okuryazarlığı çerçeve planı hazırlayarakTürkiye genelinde geniş ölçekli bir alan taraması yapacağız. Bir başka deyişle Türkiye’nin deprem okuryazarlığı haritasını çıkaracağız. Projenin hem uygulamaya hem de afet eğitimi ile ilgili yeni politikalar geliştirilmesine önemli katkıları olacaktır.” dedi.

Projenin kabul edilmesinden dolayı memnuniyetini ifade eden KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi CAN da “KSÜ olarak bölgemizin ve ülkemizin toplumsal ihtiyaçlarına bilimsel temellere dayalı çözümler getirmeye öncelik veriyoruz. Bu kapsamda ilgili projenin ülkemizin en önemli gündemlerinden biri olan deprem konusunda alana önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum. Başta Proje Yürütücüsü Prof.Dr.Ahmet Tekbıyık olmak üzere tüm proje ekibini bu başarılarından dolayı kutluyorum.” dedi.

İki yıl sürecek ve yedi farklı üniversiteden akademisyenin görev alacağı projede; Trabzon Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Şeyihoğlu, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kader Birinci Konur, Bozok Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülşah Sezen Vekli, Muş Alpaslan Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayça Kartal ve Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burak Aydın araştırmacı olarak görev alıyor.Projeye ayrıca Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nden Prof.Dr.Gülay Bedir ve Dr.Öğr. Üyesi Alican Kop ile Ondokuzmayıs Üniversitesi’nden Doç.Dr.Mustafa Vekli danışman olarak katkı sağlayacak.