Başkan Mahçiçek protokolü imzaladı! Expo 2023’de balkan rüzgârı esecek

Onikişubat belediyesi ev sahipliğinde düzenlenecek olan uluslararası expo 2023’e


Başkan Mahçiçek protokolü imzaladı! Expo 2023’de balkan rüzgârı esecek

Onikişubat belediyesi ev sahipliğinde düzenlenecek olan uluslararası expo 2023’e Bahçecilik alanında dünyanın geleceğine yönelik fikirlerin, kültürel zenginliklerin ve projelerin sergilenmesinin yanı sıra düzenlendiği kenti küresel bir marka haline getiren uluslararası expo, 2023 yılında kahramanmaraş’ın onikişubat belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek. Belediye başkanı hanefi mahçiçek’in başarılı girişimleriyle onikişubat belediyesi ev sahipliğinde 2023 yılı için kahramanmaraş’a kazandırılan expo 2023’e açıklandığı ilk günden bu yana başta kent halkı olmak üzere, türkiye’den birçok şehir ve sivil toplum kuruluşu yoğun ilgi gösterirken, uluslararası katılımcı ülke sayısı da her geçen gün artıyor.Bu kapsamda ulusal anlamda şehirler ve stk’lar, uluslararası anlamda ise ülkelerle expo 2023 katılım protokolü imzalanırken, son olarak ise kahramanmaraş balkan türkleri kültür ve dayanışma derneği ile protokol imzalandı. Kahramanmaraş balkan türkleri kültür ve dayanışma derneği, expo 2023’de kendilerine tahsis edilen alanda kuracakları pavilyon ile balkan kültürü’nü ve değerlerini en iyi şekilde ziyaretçilere yaşatacak.

Onikişubat belediyesi toplantı salonu’nda düzenlenen protokol törenine başkan hanefi mahçiçek’in yanı sıra kahramanmaraş balkan türkleri kültür ve dayanışma derneği selçuk kurtsatar ve rumeli balkan stratejik araştırmalar merkezi (rubasam) başkanı mesut başkır başta olmak üzere dernek yönetim kurulu üyeleri katıldı.

“expo 2023, kahramanmaraş’ın tanıtım sorununu çözecek”

Protokol töreninde konuşan onikişubat belediye başkanı hanefi mahçiçek, kahramanmaraş’ın her yönüyle zengin bir kent olmasına karşın tanıtım sorunu yaşadığını söyledi. Kentin tanıtım sorununu ise expo 2023’le aşacaklarına vurgu yapan mahçiçek, “gerçekten yaylalarıyla, sularıyla her şeyiyle kahramanmaraş’ımızın mükemmel bir tabiatı var. Mükemmel bir kültür düzeyi var. Türkiye’de düşünce alanında çok önemli insanlar yetiştirmiş kahramanmaraş. Ülke genelinde muazzam seviyede başarılı bir sanayimiz var. 140 ülkeye ihracat yapan bir sanayi var kahramanmaraş’ta. Bir başka bağlamada bakacak olursak, pamuk ipliğinin 3’te 1’ini kahramanmaraş üretir. Çelik eşyanın yüzde 64’ünü, dokumanın yüzde 17’sini, enerjinin yüzde 12’sini kahramanmaraş üretir. Ama kahramanmaraş nerede diye sorsanız, 82 milyonun yüzde 99.9’u bilmez. Bu tanıtım eksikliği demektir. Her şeyiniz var ama sizi kimse tanımıyor ve bilmiyor. Öyle bir proje bulmalısınız ki, hem ulusal hem de uluslararası düzeyde kahramanmaraş’ı öne çıkarsın. İşte bu projenin adı expo 2023” dedi.

Biz 2018 yılında böyle bir projeyi yaparız diye başladık çünkü bunun haricinde bir projeyle kahramanmaraş’ı hem ulusal hem de uluslararası düzeyde gündeme taşıyamazdık. Aıph’e başvurduk, kimseye de söylemedik. Tabiri caizse lobi çalışması yaptık. Bu kabil projeyi bir ilçe belediyesinin alması kolay değildi ve hiç örneği de yoktu işin doğrusu. Ama çok ciddi çalıştık ve kazandırdık ilçemize. Eylül ayında italya’da yapılan 62 ülkenin katıldığı oylamada bütün ülkelerin oy birliğiyle, tek bir karşı çıkan olmadan aldık. Biz iddialıydık, projeyi bile hazırlamıştık. Burada iki şe çok önemli. Birincisi öyle bir zamanlama bulalım ki anlamlı olsun. 2023’ü, türkiye cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100’üncü yıl dönümüydü. İkincisi ise 6 aylık dönemde yapıp bırakamazdık. Antalya’da bu yanlışı yaptık ama expo 2023’de olmayacak. Bu projenin sürekliliğini sağlayacağız.

Expo döneminden sonra da burası ziyaret edilebilen, önemli bir alan olacak. Onu nasıl sağlayacaksınız? İşte içerisine projeler ekledik. Örneğin bir kelebek ve uğur böceği bahçesi var. Türkiye’de kelebek bahçesi sadece konya’da var, bir sene 400 bin kişi gelmiş, bizde ekstra şehrimize özel uğur böceği de var. Yanında nikah sarayı var, her gün binlerce insan gelecek açık avm var, yine binlerce insan gelecek. Özel ürünlerin tanıtılıp satılacağı arasta çarşısı var. 70 bin metrekare büyüklüğünde bir lagün var, avrupa’nın en büyüğü ve masmavi. Üstünde kayıklarla vakit geçirilecek. 250 civarında hobi evimiz var, kapış kapış. İnşallah böylelikle sürekli hale getirdik. Kahramanmaraş’ı uluslararası platforma taşıyacağız inşallah. Bizim öngörülerimize göre 40-50 civarında ülke katılacak. 27 tanesi ile mutabakat sağladık. Bir taraftan da yurt dışından gelecek yatırımcılarla kahramanmaraşlı yatırımcıları bir araya getireceğiz, ortak yatırım alanları oluşturacağız. Bu da ülkeye ve kahramanmaraş’a katma değer demektir. Başta mesut ağabey ve başkanımız olmak üzere hepinize teşekkür ediyorum. Kahramanmaraş balkan türkleri kültür ve dayanışma derneği’mizin yeri hayırlı ve uğurlu olsun.

Kahramanmaraş balkan türkleri kültür ve dayanışma derneği selçuk kurtsatar