Kmtso’da “Maraş Dondurması” Kullanım Hakkı Sözleşmeleri İmzalandı

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın (KMTSO) coğrafi işaretli ürün olarak tescillettiği ‘Maraş Dondurması’ tescil kriterlerini yerine getiren firmalarca kullanabilecek.


Kmtso’da “Maraş Dondurması” Kullanım Hakkı Sözleşmeleri İmzalandı

Maraş Dondurması’ markasının kullanım hakkı sözleşmeleri yapılıyor. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın (KMTSO) coğrafi işaretli ürün olarak tescillettiği ‘Maraş Dondurması’ tescil kriterlerini yerine getiren firmalarca kullanabilecek.

Kahramanmaraş’ta, dört firma mahreç işareti niteliğindeki“Maraş Dondurması” Coğrafi İşaretini kullanım hakkı verilmesi ve denetimi sözleşmelerini KMTSO fuayesinde yapılan törenle imzaladı. Törene KMTSO Başkanı Serdar Zabun katıldı.

Yapılan sözleşme ile gıda kodeksine uygun, tamamen doğal süt, salep ve şekerden imal edilen kendine özgü aroması, tadı ve görselliği olan ‘Maraş Dondurması’nın bu özelliklerinin korunması hedefiyle “Maraş Dondurması” coğrafi işaretine ilişkin bu ürünü üreten, satışa sunan ya da menüsünde, kartvizitinde, ambalajında, tabelasında, ticari unvanında vb. yerlerde bu adı kullanan ya da satış, pazarlama, reklam, promosyon vb. faaliyetlerinde bu adı kullanan ve kullanmak isteyenler için bu işaretin kullanımı ile ilgili işlemlerde uygulanacak kullanım ve denetime ilişkin usul ve esaslar düzenleniyor.

Osmanlı saraylarından günümüze ulaşmış ‘Maraş Dondurması’, Maraş florasının bir özü olarak eşsiz aromasını yüzyıllardır koruyarak bugün dünyaya yayılmış durumda. ‘Maraş Dondurması’, Kahramanmaraş’a özgü kekik, keven, sümbül ve çiğdem gibi çiçeklerle beslenen keçilerin sütü ile salebin birlikteliği ve büyük bir ustalıkla benzersiz bir lezzete dönüşüyor. Tamamen bu coğrafyaya özgü köklü bir lezzet kültürünün ürünü olan ‘Maraş Dondurması, bu özelliklerinden dolayı sadece Kahramanmaraş’ta üretilebiliyor.

Kahramanmaraş’ın simgesi ve en güçlü markası olan ‘Maraş Dondurması’nıTürk Patent ve Marka Kurumu nezdinde tescil ettiren Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası, dondurmanın kalitesini korumanın yanında Kahramanmaraş’ın, dondurma başta olmak üzere gastronomi zenginliğini turizme kazandırmayı hedefliyor.

Törende açıklamalarda bulunan KMTSO Başkanı Serdar Zabun, ‘Maraş Dondurması’ ve ‘Maraş Biberi’nin, şehrin ekonomisine ve tanıtımına sağladığı katkının artırılması ve dondurmanın gelecek nesillere doğru şekilde aktarılması amacıyla Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak yoğun bir gündeme sahip olduklarını söyledi. Zabun, çalışmaların bu yönde sürdürüldüğünü veTürk Patent ve Marka Kurumu nezdinde, 2002 yılında Maraş Biberini tescillettiklerini, 2018’de ise coğrafi işaret tescilini alarak ‘Maraş Dondurması’nı koruma altına aldıklarını söyledi. Zabun şöyle konuştu: “Maraş Dondurması, Türkiye’de üretilen dondurmalar arasında kendine özgü hoş lezzeti ve aroması, elastik yapısı, homojen parlak beyaz rengi, erimeye karşı dayanıklı olması ve düşük sıcaklıkta niteliklerini uzun süre muhafaza etmesi ile farklılaşıyor. Yapımında kullanılan keçi sütü ve salebin oluşturduğu farklı tat ve aroma yanında, ‘Maraş Dondurması’nı farklı kılan bir diğer özellik yapımında sarf edilmesi gereken ustalık ve beceridir.Bu değerimizi yüceltmek ve kalitesini koruyarak geleceğe taşımak adına coğrafi işaret tescilini yaptırdık. Bugün de kalite kriterlerini sağlayanMado, Kervan, Akdo ve Marasta firmalarımızla marka kullanım hakkı sözleşmelerini imzalıyoruz. Firmalarımıza ve şehrimize hayırlı olsun. İnanıyorum ki, dondurmamız yüzyıllarca aynı kalite ve aroma ile tüketiciye ulaşacaktır. Dondurma ile ilgili projelerimiz devam ediyor. Devam eden projeler arasında ise Dondurma Festivali yer alıyor. Kahramanmaraş’ın küresel markası ‘Maraş Dondurması’ 2-5 Nisan 2020 tarihlerinde büyük bir festivalin baş kahramanı olacak. Festivalde, uluslararası katılımcıların yer aldığı akademik çalıştaylar, sempozyumlar, yarışmalar ve birçok sürpriz etkinlik yer alacak. Bu yönüyle ‘Maraş Dondurması’ gastronomi kültürüne yeni bir boyut kazandıracak.Festivalle, ‘Maraş Dondurması’ konusunda şehirdeki yatırımların artmasını da amaçlıyoruz. Böylece ulusal ve küresel ölçekte daha fazla üretim ve ihracat gerçekleştirilmesini hedefliyoruz.Ayrıca, Adalet Bakanlığı Türkoğlu Açık Ceza İnfaz Kurumu İş Yurdu Müdürlüğü ile “Maraş Biberi” Coğrafi İşaretini Kullanım Hakkı Sözleşmesi imzalıyoruz. Hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.

İmza töreninde,  Yaşar Dondurma ve Gıda Maddeleri A.Ş.,Kahramanmaraş Kervan Pastanesi Dondurma Gıda Tarım Turizm Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti., Akdo Dondurma Yapı Gıda Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. ve Marasta Dondurma Gıda Tarım Hayvancılık Turizm Pazarlama Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi firmaları ile ‘Mahreç İşareti Niteliğindeki“Maraş Dondurması” Coğrafi İşaretini Kullanım Hakkı Verilmesi ve Denetimi Sözleşmesi’ imzalandı.

Ayrıca, Adalet Bakanlığı Türkoğlu Açık Ceza İnfaz Kurumu İşYurdu Müdürlüğü ile ‘Menşe İşareti Niteliğindeki“Maraş Biberi” Coğrafi İşaretini Kullanım Hakkı Verilmesi ve Denetimi Sözleşmesi’ imzalandı.