TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE PRP YÖNTEMİ UMUT VAAD EDİYOR

Toplumda kısırlık olarak adlandırılan infertilite, doğal yollardan korunmasız ve düzenli ilişkiye rağmen 1 yıldan daha uzun süre hamile kalınamaması olarak açıklanıyor.


TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE PRP YÖNTEMİ UMUT VAAD EDİYOR

Çiftlerin bu gibi durumlarda başvurdukları tüp bebek tedavisinde ise gün geçmiyor ki teknolojik ilerlemelere bağlı olarak bir yenilik gündeme gelmesin. Bunlardan biri de PRP yöntemi.

PRP ile yumurta gençleştirme yöntemi henüz çok yeni bir uygulama. Kesin ve uzun vadedeki sonuçları henüz tam olarak bilinmemekle beraber ilerisi için umut vadediyor. Medline Adana Hastanesi Kadın Hastalıkları Doğum ve İfertilite Uzmanı Dr. Feza Burak, bu yöntemin yüksek seviyede trombosit içeren ve büyüme faktörleri konsantrasyonunun plazmadan 3 ila 5 kat daha fazla, kişinin kendi kanından elde edilen doğal bir ürün olduğunu söyleyerek bunun kadınlarda görülen kısırlığın tedavisinde yumurta kalitesini artırabileceğinikaydediyor.

YENİLİKÇİ BİR UYGULAMA

Yumurtalık gençleştirme işleminin yumurtalık olgunlaşması ve yumurtalık içindeki gelişmeyi tekrar uyandırmayı amaçlayan yenilikçi bir uygulama olduğunu anlatan Dr. Feza Burak, “İşlem, hazırlanan PRP’nin yumurtalıklara enjekte edilmesiyle gerçekleştiriliyor. Kadınların yumurtalıklarında menopoz sonrası dönem dahil olmak üzere her zaman yumurta bulunuyor. Fakat bu yumurtaların çoğu veya tümü uyku durumunda oluyor” diyor.

İŞLEM İKİAŞAMADA TAMAMLANIYOR

PRP ile yumurtalık gençleştirme süreci iki adımda gerçekleştiriliyor. İlk aşamada öncelikle hastanın toplardamarından alınan az miktardaki kan bir tüpe konularak santrifüj cihazına yerleştiriliyor ve bazı işlemlerden sonra PRP hazır hale getiriliyor.İkinci aşama ise elde edilen PRP'nin yumurtalıklara enjekte edilmesi oluyor. Bu işlem transvajinal ultrason kılavuzluğunda gerçekleştiriliyor. İşlem, hastanın ağrı hissetmemesi için damar yolunun kullanıldığı basit bir anestezi uygulaması sonrasındatamamlanıyor.

KİMLERDE ETKİLİ?

PRP yönteminin rahim zarının yeterince kalınlaşmadığı tespit edilen hastalarda ve yumurtalıklarında çok ciddi sorun yaşayanlarda uygulanabildiğini söyleyen Dr. Feza Burak,“Ayrıca önceden tüp bebek tedavisi uygulanmış ancak başarı elde edilememiş kişilerde, ileri yaş nedeniyle yumurtalık rezervi oldukça azalmış kişilerde ve menopoza giriş döneminde bulunan, fakat yumurtalık fonksiyonlarının yeniden başlatılması mümkün olan hastalarda da bu yöntem uygulanabiliyor” diyor.

USG VE BAZI TESTLER GEREKEBİLİYOR

PRP uygulaması öncesinde kadınlarda genellikle yumurtalık rezervini ve rahim içi bulguları görme amacı ile ultrason (USG) muayenesi ve bazı testler yapılıyor. Elde edilen sonuçlar sayesinde hangi tedavi yönteminin uygulanacağı belirleniyor ve PRP yapılıp yapılmayacağı konusunda nihai karar alınıyor.

ETKİSİ 3-4 AYDA GÖRÜLÜYOR

Genellikle PRP tedavilerinin olumlu etkilerini uygulamanın ardından 3 ya da 4 ay içerisinde görmenin mümkün olabildiğini kaydeden Dr. Feza Burak,“Ancak yeni bir yöntem olduğundan uzun vadedeki etkisi henüz tam olarak belirlenebilmiş değil. Bu yeni uygulamada sonuçların ne kadar kalıcı olacağı konusunda elimizde kesin sonuçlar olmamakla beraber, birkaç kezPRP uygulanmasındaherhangi bir sakınca olduğu da bildirilmemiştir” diyor.

KİMLERE PRP UYGULANABİLİR?

PRP tedavisi, fiziksel olarak herhangi bir problemi bulunmayan ve geçmişinde kanser öyküsü olmayan kadınlara aşağıdaki durumlarda uygulanabiliyor.

• Düşük yumurta rezervine ve düşük Anti-Müllerian Hormon (AMH) seviyesine sahip olanlar

• Erken yumurtalık yetmezliği olanlar

• 35 yaş üstü kısırlık problemi yaşayanlar
 

PRP enjeksiyonları ayrıca embriyonun rahim iç yüzeyine tutunmasını zorlaştıran rahim iç zarında incelik, rahim içinde yapışıklık ve rahim iç zarında kalınlaşma gibi sorunlar yaşayan kadınlarda da olumlu etkiler gösterebiliyor.