Zengin yılbaşı sofralarına dikkat!

Zengin yılbaşı sofralarına dikkat!

Yılbaşına özel beslenme önerileri

29 Aralık 2017 - 15:14 - Güncelleme: 29 Aralık 2017 - 15:25

Her yeni yılla birlikte yeşeren yeni umutlar, hayaller beklentiler, hedefler…Ama tüm iyi dileklerin başı sağlık.Bunun içinde harekete geçmek gerekiyor.Belki de veremediğimiz o son 5 kiloyu vermenin vakti gelmiştir. Bu yıl da diyete başlamak için pazartesileri sayacağımız bir yıl olmasın. Kendimize sağlıklı besleneceğimize dair söz verelim ve bunu uygulayalım. Hatta bunu yılbaşı gecesinin zengin sofralarındaki seçimlerimizle başlatalım…Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, hem yılbaşı gecesi hem de yılın ilk günü kendimizi daha iyi hissetmemize yardım edecek önerilerde bulundu…

31 Aralık günü…

Kahvaltıyı atlamayın:Gün içerisinde tokluk sağlamada en önemli öğün olduğu için gece fazla yemek yenecek diye kahvaltıyı atlamayın. Özellikle yumurta tüketerek tokluk seviyenizi artırabileceğiniz gibi enerjinizi de koruyabilirsiniz.Ayrıca yanına peynir ve süt de ekleyebilirsiniz.

Aldığınız toplam kalori miktarını azaltın:Yılbaşı gecesi için hazırlanan sofralar genellikle yüksek kalorili yiyecekler ve içeceklerden oluştuğu için gün içinde aldığınız kalorinin miktarını azaltarak önlem alabilirsiniz. Ancak bu hiçbir şey yemeyeceğiniz anlamına gelmiyor.Örneğin; öğle yemeğinde 1 kâse çorba ile birlikte yanında peynirli bir salata tercih edebilirsiniz.

Ara ürünleri unutmayın: En sık yapılan hatalardan biri ana ve ara öğünleri atlamak oluyor.Uzun süre aç kalan metabolizma bir anda fazla miktarda yemek alınca depolamaya geçiyor.Dolayısıyla, öğle yemeğinden sonra ara öğününüzü ihmal etmemeniz gerekiyor. Bu, akşam sofraya çok aç oturmanızın da önüne geçecektir. 1 porsiyon taze meyve ve yanında 1 bardak süt yada 2-3 adet grisini ve 1 bardak ayran ara öğün için uygun seçimler olabilir.

Yılbaşı gecesi...

Başlangıcı çorbayla yapın: Yılbaşı sofralarına sıcak bir kâse kremasız çorbayla başlamak sağlıklı seçimlerden biri.Bununla birlikte içerdiği yüksek posa sayesinde fazladan yemek yemenizin de önüne geçeceğinden zeytinyağlı yiyecekler ve salatalar da uygun alternatifleri oluşturuyor. Mayonezli veya soslu mezeler yerine de yoğurtlu mezeleri tercihiniz ederseniz fazladan kalori almamış olursunuz.

Ana yemek balık olabilir: Ana yemekte çok yağlı ve soslu ürünler tüketmenin yılbaşı gecesinde mide rahatsızlıklarına neden olabileceğini hatırlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, “Ayrıca fazladan kalori almanıza da neden olacaktır.Bu durumda Omega-3 içeriği yüksek olan balık tercih edebilirsiniz” diyor. İçerisindeki nitrit ve nitrat tuzları ve doymuş yağlar kalp-damar sağlığımızı tehlikeye sokabileceğinden sucuk, salam, sosis, pastırma gibi şarküteri ürünlerini tüketmemeye özen gösterin.Eğer tercihiniz bu yönde olacaksaetkilerini azaltmak için beraberinde yeşil yapraklı sebzeler gibi C vitamini içeren besinlerin bulunmasına özen gösterin.

‘Tatlısız olmaz’ diyorsanız: Yemek sonrasında şerbetli tatlılar yerine meyveli ve sütlü tatlıları tercih edebilirsiniz. Veya porsiyon kontrolü yapmak kaydıyla, vitamin ve mineral içeriği yüksek taze meyveler ve doymamış yağ asitlerinden zengin, kalp damar sağlığımızı korumaya yardımcı kuruyemişler daha sağlıklı seçimler olabilir. Ancak sağlıklı olması sınırsız tüketilebileceği anlamına gelmiyor. 1 porsiyon meyvenin (2 mandalina) 60 kalori, 10 adet bademin 45 kalori olduğunu unutmayın. Ayrıca, meyve ve tatlıyı yemekten 1-2 saat sonra tüketmeye özen gösterin

1 Ocak günü...

Bol su için, öğün atlamayın: Normal zamanlardaki tüketimin çok üzerine çıkılan yılbaşı sofraları bazen ertesi gün hazımsızlık gibi mide problemlerine neden olabiliyor. Bununla birlikte yeni yılın ilk günü tüketilen besinlerin hem niteliği, hem de miktarının da çok önemli olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, önerilerini şöyle anlatıyor: “Güne mutlaka bol su içerek başlayın. Yulaf ve süt ile yapacağınız hafif bir kahvaltı 1 Ocak günü için sağlıklı bir başlangıç olacaktır. Ayrıca gün içerisinde öğün atlamamaya özen gösterin. Zeytinyağlı sebze yemeği, salata, ayran ve tam buğday ekmeği dengeleyici ve sağlıklı bir alternatif olacaktır. Hem yorgunluğunuzu atmaya yardımcı olacak hem de bağışıklık sisteminizi güçlendireceği için ara öğünlerinizde meyve tüketmeye özen gösterin. Ayrıca, yorgunluğunuzu atmak için papatya, rezene, yeşil çay gibi bitki çaylarını da gün içerisinde tercih edebilirsiniz.”

Tahıllı sebze çorbası

Yeni yılın ilk günü zinde kalmayı sağlayacak sağlıklı bir çorbanın son derece yararlı olacağını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz’den kolay, pratik ama bir o kadar sağlıklı bir sebze çorbası tarifi:

Hazırlanışı:Bir adet kereviz, kereviz sapı ve bir havucu irice doğrayın. Bir yemek kaşığı zeytinyağında bu sebzeleri pişirin. Bir çay bardağı kinoayı, iki büyük boy rendelenmiş domatesi ve mercimeği ekleyip iki su bardağı su koyarak pişmeye bırakın. 20 dakika kısık ateşte pişirdikten sonra pul biber, karabiber, zerdeçal, dereotu ve kuru nane serpiştirerek iyice karıştırın. Piştikten sonra dilerseniz karıştırıcıdan da geçirebilirsiniz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
“İYİ Belediyecilikle Esnafımız Rahatlayacak”
“İYİ Belediyecilikle Esnafımız Rahatlayacak”
Dr. Selahaddin Can, aracına çarpan motosikletlilere ilk müdahalede bulundu!
Dr. Selahaddin Can, aracına çarpan motosikletlilere ilk müdahalede...
https://www.alexa.com/siteinfo