YAZIN OLMAZ DEMEYİN!

YAZIN OLMAZ DEMEYİN!

Çoğunlukla kış aylarının hastalığı olarak bilinen farenjit, yaz aylarında da kendini gösterebiliyor.

18 Ağustos 2018 - 13:12

Serinleyebilmek adına tüketilen soğuk ve buzlu içecekler, dondurmalar, sabaha kadar çalışan klimalı odalarda uyumak, deniz veya havuza girdikten sonra uzun süre ıslak saç ve kıyafetle kalmak hastalığa davetiye çıkarabiliyor. Boğaz ağrısı ve yutma güçlüğü farenjitin en sık görülen belirtileri olduğundan tatile çıkanların veya ofiste çalışanların tadını kaçırabiliyor. Acıbadem Adana Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Feyha Kahya Aydoğan, dondurma gibi soğuk tüketilen gıdaların veya soğuk içeceklerin genelde kişinin vücut direncini etkileyerek boğazda pasif durumda bekleyen virüs ve bakterilerin aktif hale gelerek kuvvetli enfeksiyonların harekete geçebileceğini belirtti.

KLİMA DOSTUNUZ OLMAYABİLİR

Sıcak havaların etkisiyle gece düşük seviyelerde çalıştırılan, filtresi uzun zamandır yenilenmemiş olabileceğinden pek çok bakteriye ev sahipliği yapabilen klimaların uyku sırasında fark edilmeyen ancak sonrasında ortaya çıkan etkileri büyük oluyor. Ertesi gün boğazında ağrıyla uyanan kişiler farenjit yerine üşüttüğünü düşünerek doğru tedaviyi geciktirebiliyor.  Oysa farenjit üst solunum yolları enfeksiyonlarının üçte birini oluşturuyor.

SEYAHAT EDERKEN DİKKAT EDİLMELİ

Bulaşıcı bir hastalık olan farenjit, özellikle de hasta kişinin tükürük veya burun salgısından bulaşıyor. Bu hastalık otobüs, uçak gibi kalabalık ortamlarda daha kolay yayılabiliyor. Tozlu ve kirli ortamlardan, kapalı yerlerden ise uzak durmak gerekiyor. Alışveriş merkezi gibi kalabalık ve kapalı hava sirkülasyonunun yoğun olduğu mekânlarda uzun süre vakit geçirildiğinde kolayca bulaşma imkânı bulan hastalık özellikle bağışıklık ve enfeksiyonlara direnci düşük olan insanları etkisi altına alıyor.

Kişilerin kendilerine ait olmayan eşyaları mecbur kalmadıkça kullanmamaları gerektiğini dile getiren Dr. Feyha Aydoğan, ellerin sık sık sabunla yıkanması gerektiğini, evlerde ortak bir el havlusu kullanmaktan ziyade herkesin kendine ait olan bir havluyu kullanmasının faydalı olacağını belirtiyor.

AKUT FARENJİTE DİKKAT!

Akut farenjit tedavi edilmediğinde ise ses telleri ve soluk borusunda da enfeksiyona yol açıyor. Enfeksiyon alt solunum yollarına, bronşlara da ilerleyebiliyor. Kronik farenjitin ise hastanın yaşam şeklinden reflü sorununa, burun eğriliğinden burun etlerine veya kişinin yüksek sesle ve çok uzun süreli konuşmasına dek birçok nedeni bulunuyor.

DOĞADAN GELEN DESTEK: ADAÇAYI

Dr. Feyha Aydoğan, hafif şiddette farenjit geçiren hastaların doğal ve bitkisel tedavilerden özellikle antiseptik özelliği kanıtlanmış adaçayı içilebileceğini, diğer bitkisel çaylara bal, limon veya taze nane eklendiğinde boğazı rahatlattığı için tedaviye yardımcı olacağını belirtti. Günlük beslenme düzeninde ise aşırı soğuk veya sıcak yiyecek ve içeceklerin yanı sıra acı veya baharatlı gıdalardan uzak durmaya çalışın.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Rahatsızlık, sadece streptokoklar için yapılan boğaz kültürü testi pozitifse uygun dozda antibiyotik ile tedavi edilebiliyor. Hastalığın şiddetine göre iğne veya serum tedavisi uygulanabiliyor. Yakınmaların arttığı dönemde boğaz pastilleri ve spreyler yardımcı olabiliyor. Fakat sıkça tekrarlayan yakınmaların da yaşanması mümkün. Ayrıca stres ve reflü gibi etkenler de yakınmaları artıran başka faktörler arasında sayılıyor.

FARENJİTTEN KORUNMAK İÇİN…

Vücut direncini artırmak için sebze ve meyveden zengin sağlıklı beslenerek, yeterli miktarda C vitamini almaya çalışın.

Soğuk ve klimalı ortamlarda uzun süre kalmamaya özen gösterin.

Aşırı soğuk ve sıcak içeceklerden kaçının.

Alkol ve sigara gibi boğazı tahriş eden maddelerden uzak durun.

Salgınlar sırasında kalabalık ortamlara girmekten kaçının.

Yeterli sıvı tüketmeyi ihmal etmeyin.

Boğaz ağrısı deyip geçmeyin, doktora başvurun.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kahramanmaraş’ta vahşetin yaşandığı köyde sessizlik hakim
Kahramanmaraş’ta vahşetin yaşandığı köyde sessizlik hakim
Gaziantepli Yazar Köylüoğlu’nun Başarısı
Gaziantepli Yazar Köylüoğlu’nun Başarısı
https://www.alexa.com/siteinfo