BABAM DEDİ Kİ…
Fahri Kurt

Fahri Kurt

BABAM DEDİ Kİ…

11 Haziran 2015 - 21:13

Yıllar önceydi. Ben üniversitede öğrenciydim. Babam yaşlanmış, güçten düşmeye başlamıştı. Eskisi gibi su değirmenleri yapamaz, kuyularda taş duvar öremez olmuş, tarlayı ekip harmanı kuramaz olmuştu. Bana harçlık göndermesi zorlaşmıştı. Anam  yumurta, dağ çayı, kekik, tere yağı, süt ve yoğurt satar evinin hacetini tedarik etmeye çalışırdı.

\r\n\r\n

Köyde herkes yaşlılık maaşı almak için devletin kapısını çalıyordu. Kimisi yaşını büyütüyordu, kimisi, üzerindeki mal varlığını yakınlarına devrediyordu,  kimisi de sigortalı çalışan oğlunun yanından başka bir adrese taşınıyordu. Fakir, yoksul görünmek için köylü kurnazlığı yapıyordu.

\r\n\r\n

Rahmetli  babama, sana da yaşlılık maaşı çıkaralım, atmış beş yaşını geçtin, devlet maaş veriyor, dedik. O, uzunca bir of çekti. Benim ihtiyacım yok…O kadar düşmedik daha…Hem devlete ben ne çalıştım ki devlet bana para verecekmiş…Kimin parasını böyle çalışmayan adamlara dağıtacakmış. Ben Demirel zamanında bir bankadan para aldım da keçileri satıp zor geri ödedim… dedi.

\r\n\r\n

Aradan on yıl geçti. Babam rahmeti rahmana kavuşalı yedi yıl oldu. Köyde, geçimini devletin sırtına yıkmaya çalışan, dalavere ile sosyal yardımlaşmadan odun, kömür, gıda ve cep harçlığı almak isteyen insan sayısı iyice arttı. Emekte gözü olmayanların yemekte yüzü olmaya başlamış. Çalışan, üreten, namertten de mertten de bir şey istemeye utanan köylümüz, artık, asalak, arsız, yüzsüz, hatta hırsız olmaktan çekinmez olmuş. Bu nasıl başarıldı, üniversiteler için gerçekten bir tez konusudur.

\r\n\r\n

Üretmeden, tüketen, bedava ve lüks içinde yaşamak isteyen milletler önce şereflerini, sonra istiklallerini sonra da istikballerini kaybederler!”

\r\n\r\n

Babam dedi ki;

\r\n\r\n

Evlat, karnını baba ekmeğine, cebini başkasının parasına alıştırma! Kendin çalış kendin ye! En lezzetli yemek, kendi alın terinle kazandığındır. Tarlada çalışmaktan nasırlanmış eller öpülecek ellerdir.

\r\n\r\n

Evlat, Çalma ve çaldırma! Kul hakkı büyük günahtır. Büyük günahın ateşi büyük olur, yakar seni. Toplumda haysiyetin, şerefin kalmaz.

\r\n\r\n

Evlat, yalan söyleme! Gerçekleri kimseden korkmadan söyle!  Dokuz köyden kovulsan da yine söyle! Doğru olmazsan, doğrudan cennete gidemezsin Ok doğru olmazsa hedefi vurmaz. Yalan bir yılandır. Önce sahibinin boynuna dolanır. Yalanı bırakmayan suç işlemeyi bırakmaz!

\r\n\r\n

Evlat, Oku adam ol! Babam beni öküzler yüzünden okutmadı. Okumak, adam olmak başka bir şey. Vali olursun ama adam olamazsın. Oku! Kendini tanımayan Rabbini tanımaz! Oku! Kalem kılıçtan keskindir. Kaderimizi hep kalem yazar.

\r\n\r\n

Evlat,Allahın ve devletin yasakladığı işleri yapma! Dünya ahiret perişan olursun.

\r\n\r\n

Evlat, kötü arkadaş kötü yola düşürür. Allahtan başka gerçek dost yoktur. O’nu terk edenleri terk et! yoksa O seni terk eder, yolunu kaybedenlerden olursun!

\r\n\r\n

Evlat, zalım olma! Zulümle abad olmak isteyenlerin akıbeti berbat olur. Cehennem zalimler içindir. Can yakma, can yakanlara da camdan bakma! Elinle, dilinle, kalbinle tepki göster! Göster ki sıra sana gelmesin.

\r\n\r\n

Evlat, ömür kısa, yapılacak çok şey var. Az konuş, çok düşün, işini iyi yap, sonra pişman olma. Yiğit at kendine çubuk çarptırmaz.

\r\n\r\n

Evlat, uyanık ol! Su uyur, düşman uyumaz. Düşman yurdumuza girerse her mahrem yerimize gider. Eski düşmandan yeni dost olmaz. Düşmanlarını kazanmaya çalışırken, dostlarını kaybetme. Para biriktirdiğin gibi dost da biriktir. Biriktirdiğin paralardan Onlar için de harca, kefenin cebi yoktur. Ölen zenginler tabutunda bir karanfilden başka bir şey götürmemiştir. Harca ki paran bitince onlar yetişsin.

\r\n\r\n

Evlat, Evlat uyuma! Şeytan sağdan yaklaşır. Sana dost kisvesinde gelir. Büyük vaatlerle gelir. Ama seni büyük götürür. Çevreni güvenilir insanlardan oluştur.

\r\n\r\n

Evlat, ruhumu fatihasız bırakarak, ananızı da “üffff” diyerek inletmeyin. Ana ahı, baba bedduası alanlar sarpa sarar. Bir babanın evladına en güzel mirası, onu güzel terbiye etmesidir. Siz dünyada benim mirasımı yerken, ben de sizin mirasınızı yemek istiyorum. Yakıtı insanlar ve taşlar olan sönmez ateşten korunmak için…Beni mezarda rahat bırakın yeter!

\r\n

Son Yazılar

https://www.alexa.com/siteinfo