TÜRK HALK MÜZİĞİNİN YENİ SESİ: GÖRKEM AYGÜN

TÜRK HALK MÜZİĞİNİN YENİ SESİ: GÖRKEM AYGÜN

Türk Halk Müziği, yeni bir sanatçıya kavuştu. ODTÜ İnşaat Mühendisliği mezunu olan Görkem Aygün, türkülere sevgisini, ozanlar saygısı çıkardığı Menekşe albümü ile ortaya koydu.

25 Ekim 2019 - 17:06 - Güncelleme: 25 Ekim 2019 - 17:14

Türk Halk Müziği, yeni bir sanatçıya kavuştu. ODTÜ İnşaat Mühendisliği mezunu olan Görkem Aygün, türkülere sevgisini, ozanlar saygısı çıkardığı Menekşe albümü ile ortaya koydu.

Bedri Rahmi Eyüboğlu, “Ah bu türküler / Türkülerimiz / Ana sütü gibi candan / Ana sütü gibi temiz / Türkülerde tüter dağ dağ, yayla yayla / Köyümüz, köylümüz, memleketimiz” der. Eyüboğlu’nun ifade ettiği türküler son günlerde genç bir mühendisin sesinden dinleyen ulaşıyor. Asıl memleketi Çorum olan Görkem Aygün, türkülere o kadar değer veriyor ki, “Ben türküleri gerçekten olduğu gibi, hissettiğim gibi okuyup yaşatmak istiyorum. Buna bir elçi olmak istiyorum. Benim bir piyasa kaygım olmadı. Belki de mühendisliğimin avantajı burada ortaya çıkıyor. Geçimimi müzikten sağlamadığım için, eserleri özgürce icra ediyorum” ağzından ifadeleri dökülüyor.

TÜRKÜLERE MUHABBET SERİSİYLE BAŞLADIM

ODTÜ İnşaat Mühendisliği mezunu olan Görkem Aygün, Ankara'da dünyaya gelmiş olsa da aslen, usta ozan Şekip Şahadoğru'nun topraklarından, Yani Çorum’dan. Görken, türküye merakını da "Babamın bir kaset çekmecesi vardı. Ben onlarla başladım türküleri dinlemeye, muhabbet serisiyle. Arif Sağ, Muhlis Akarsu, Musa Eroğlu, Yavuz Top gibi büyük ustaları dinledikçe daha derinlere indim, kendimden çok fazla şeyler buldum, çok fazla şey öğrendim. Televizyonda kadınların bağlama çaldığını görüyordum ve çok hoşuma gidiyordu. Özlem Özdil, Güler Duman'dan bu anlamda çok etkilendim. Lise dönemlerinde bağlama çalmayı öğrenmek adına Musa Eroğlu müzik merkezinde aynı zamanda nota, solfej ve repertuvar dersleri aldım. Türkülerle yolculuğum böyle başladı diyebilirim. Çok doğru yerde başladığımı düşünüyorum" şeklinde bizlere anlatıyor.

ÖNCE ÇALDI SONRA SÖYLEDİ

Lise yıllarından itibaren aldığı müzik eğitimi ile üniversitede kendini müzikal yönden geliştirmenin fırsatını yakaladığını belirten genç yetenek Görkem Aygün “ODTÜ İnşaat Mühendisliği mezunuyum. OTDÜ'ye girdiğimde Türk Halk Bilimi Topluluğu ile tanıştım. Ben de zaten bağlama çalıyor, az çok türkü okuyordum. Koroya katıldım. Türk Halk Bilimi Topluluğu bünyesinde birçok konser ve etkinliklerde türküler söyledim. Mühendisliği ve müziği hep bir arada yürüttüm. Mühendis olarak çalışıyorum, geçimimi ona bağlı ama müzisyenlik her zaman benimle" dedi.

HEYECANLA VE COŞKUYLA SÖYLENEN TÜRKÜLER

Albümün ortaya çıkışını büyük bir heyecanla anlatan Aygün, “Albüm fikri yıllardır içimde bir hayal, kafamda bir projeydi. Doğru zamanın geldiğini düşündüm, artık profesyonel anlamda bir çalışma yapmam gerektiğini hissettim. Üniversiteden arkadaşım, aranjör ve ses mühendisi Ahmet Gökhan Coşkun ile çalıştım. Kıymetli hocam İhsan Öztürk de bir türküsüyle bize destek oldu. Albümde 14 tane eser var. Muhlis Akarsu, Karacaoğlan, Şah Hatayi, Aşık Figani'nin eserlerini ve bunların yanında anonim eserleri de seslendirmeye çalıştım. Birçok yöreden farklı eserler var. Çok çeşitli bir albüm olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.

KARACAOĞLAN’A ATIF: MENEKŞE
Albüme Menekşe ismini vermesinde çok etkilendiği hemşerisi Şekip Şahadoğru’nun Karacaoğlan’ın Menekşe isimli türküsü okumasından kaynaklandığını anlatan billur sesli Görkem Aygün, “Sözleri Karacaoğlan'a ait Menekşe eserini Şekip Şahadoğru'dan dinlerken her defasında çok etkilenirdim. Çok beğenirdim bu esir. Herkes tarafından sevilen bir çiçek ismidir. Bu nedenle albüme Menekşe adını koymak istedim” diyerek açıkladı.

“ÇOK PARA KAZANMA HEDEFİNDE DEĞİLİM”

Popüler kültürün etkisi altında kalmadan, teknolojinin getirdiği imkanları da kullanarak klipler hazırlayacağını ifade eden Mühendis Türkücü Görkem Aygün, “Çok para kazanmak veya ünlü olmak benim hedefim değil. Zaten yaptığım albümden de bunu görebilirsiniz. Ben türküleri gerçekten olduğu gibi, hissettiğim gibi okuyup yaşatmak istiyorum. Buna bir elçi olmak istiyorum. Benim bir piyasa kaygım olmadı. Belki de mühendisliğimin avantajı burada ortaya çıkıyor. Geçimimi müzikten sağlamadığım için, eserleri özgürce icra ediyorum. Bunun yanında elbette teknolojiyle uyum içinde hareket edeceğim. Bundan sonraki süreçte tekli çalışmalarım ve sosyal medya için akustik çalışmalarım ve yeni kliplerim de olacaktır” diyerek sözlerini tamamladı.

“Ne zaman bir köy türküsü duysam, şairliğimden utanırım” diyen Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun diliyle genç sanatçıya sanat hayatında başarılar diliyoruz. “Ah bu türküler, köy türküleri / Ne düzeni belli ne yazanı / Altlarında imza yok ama içlerinde yürek var.”

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Alev topuna dönen otomobil kullanılmaz hale geldi
Alev topuna dönen otomobil kullanılmaz hale geldi
Kılavuzlu Millet Bahçesi bakıma alındı
Kılavuzlu Millet Bahçesi bakıma alındı
https://www.alexa.com/siteinfo