SOĞUK BALON YÖNTEMİ İLE AF- RİTİM BOZUKLUĞU TEDAVİSİ YAPILDI

SOĞUK BALON YÖNTEMİ İLE AF- RİTİM BOZUKLUĞU TEDAVİSİ YAPILDI

SANKO Üniversitesi Sani Konukoğlu Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde, CryoAblasyonla (Soğuk Balon Yöntemi) AtriyalFibrilasyon (AF - Ritim Bozukluğu) Tedavisi gerçekleştirildi

28 Mart 2018 - 17:58

Şanlıurfa Birecik’te yaşayan ev hanımı 3 çocuk annesi Hamide Taze (55), atriyalfibrilasyon (ritim bozukluğu) sonucu tekrarlayan çarpıntı atakları nedeniyle yaklaşık 3 yıl önce bir sağlık kuruluşuna başvurduğunu ve ilaç tedavisi uygulandığını söyledi.

İlaç tedavisinin bir süre sonrayanıt vermediğini belirten Taze, “Tavsiyeler üzerine SANKO Üniversitesi Sani Konukoğlu Uygulama ve Araştırma Hastanesi’ne geldim. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Çetin, ablasyon işlemi uygulanmasına karar verdi” dedi.

Operasyon öncesi ataklarının çok arttığını ve çarpıntı ataklarını ilaçlarla durdurmaya çalıştıklarını kaydeden Taze, “Genelde sabah çok erken saatlerde ve akşam uyumak üzereyken bu atakları yaşıyordum. Çok zor bir süreçti benim için. O ataklar sonrasında dahi birkaç gün boyunca kendime gelemiyordum” ifadelerini kullandı.

Ankara, İstanbul gibi illerde gerçekleştirildiğini duyduğu operasyonun Birecik’e yakın olan Gaziantep’te SANKO Üniversitesi Sani Konukoğlu Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde deyapıldığını öğrenince çok mutlu olduğunu vurgulayan Taze, şöyle devam etti:

“Doktorumuz Doç. Dr. Mustafa Çetin sayesinde tekrar sağlığıma kavuştum. Hastanede bir gün kaldıktan sonra, herhangi bir sıkıntı yaşamadan yürüyerek evime döndüm.Artık rahat uyuyabiliyorum, huzurluyum, mutluyum. Doktorumuz ve hastanenin tüm çalışanlara teşekkür ediyorum.”

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Çetin ise AF’nin toplumumuzda çok sık gözlenen ritim bozukluğu olduğunu ve görülme oranının yaşlandıkça arttığına vurgu yaptı.

AF’yi ortaya çıkaran uyarıların kalbin elektriksel sistemi dışındaki kalp dokularından kaynaklandığını ve bu uyarıların oluşması ile çok hızlı ve düzensiz birkalp ritmi meydana geldiğini anlatan Doç. Dr. Çetin, “Atriumdaki (kalbin kulakçığı) uyarı sayısı dakikada 300-600 arasındadır. Ancak kalbin ileti sistemi geçen uyarı sayısını sınırlayıcı özelliğe sahiptir. Sonuçta nabızsayısı genellikle dakikada 150’nin altında olmakla beraber şikâyete yol açabilecek kadar dahızlı olabilir” diye konuştu.

FELÇ NEDENİ

AF’nin yaşlılarda en büyük felç (inme) nedenlerinden biri olduğunun altını çizen Doç. Dr. Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kalpten kaynaklanan felç nedenlerinin ise başında gelir. Tüm felçlerin yaklaşık yüzde 20’sinden sorumludur. Ritim bozukluğu ile hastaneye yatan hastaların 1/3’ünü AFoluşturur. Genel popülasyondaki sıklığı yüzde 0,4 civarında olmakla birlikte, oran yaşla artar ve 80 yaşüstünde yüzde 10 görülür.

AF, ek bir kalp hastalığının olduğu durumlardakalbin pompalama gücünde yaklaşık yüzde 20-30 azalmaya neden olabilir. Ablasyon tedavisi, ilaç tedavisi ile şikayetleri gerilemeyen veya ilaçların, normal ritmisağlamakta başarısız olduğu hastalarda uygulanır. Bazen de yan etkilerinden dolayı ilaçkullanamayan hastalarda uygulanması gerekmektedir.”

TEDAVİ

Ablasyon sırasında aritmiye yol açanodağın ya da odakların ortadan kaldırılmasında ya ısı üreten enerjiler (radyofrekans) ya dasoğutucu (cryoablasyon, dondurma işlemi) etkiye sahip enerjiler kullanıldığına dikkati çeken Doç. Dr. Çetin, şu bilgileri verdi:

“Radyofrekansablasyonda radyo dalgaları kullanılarak hedef bölge 50-70 derece arasında ısıtılarakelektriksel yönden işlev göremez hale getirilir. Diğer yöntem ise dondurma işlemidir. Buyöntemle de hedef bölge (-50) ila (-70) dereceye kadar dondurulmaktadır. Bu yöntemlerle birlikte başarı şansı tüm dünyada hastanın durumuna göre değişmekle birlikte yüzde 80 civarındadır.

Hastanemizde uyguladığımız bu yöntemle hastamız sağlığına kavuşmuş ve kontrolünde herhangi bir şikâyeti olmadığı görülmüştür. Cryoablasyon yöntemi sadece3’üncü basamak sağlık hizmeti veren kuruluşlarda,(üniversitelere bağlı eğitim ve araştırma hastaneleri)bu konuda özel eğitim almış kardiyoloji uzmanları tarafından gerçekleştirilmektedir.”

Doç. Dr. Çetin, etkin, güvenilir, başarılı sonuçlar veren bu yöntemde yan etki görülme oranının çok düşük olduğunu ve bu tip hastalarda güvenle uygulandığını da sözlerine ekledi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Dr. Selahaddin Can, “İYİ Parti gümbür gümbür geliyor, Haftaya zaferimizi kutlayacağız”
Dr. Selahaddin Can, “İYİ Parti gümbür gümbür geliyor, Haftaya...
Başkan Adayı Dedeoğlu’ndan “Çılgın Projeler”
Başkan Adayı Dedeoğlu’ndan “Çılgın Projeler”
https://www.alexa.com/siteinfo