SOĞUK ALGINLIĞI KAPINIZDA

SOĞUK ALGINLIĞI KAPINIZDA

Sonbaharla beraber yaygın olarak görülüyor.

11 Ekim 2018 - 11:38 - Güncelleme: 11 Ekim 2018 - 11:51

Sonbaharın gelmesi ile beraber hava sıcaklıklarındaki sert dalgalanmalar soğuk algınlığına adetazemin hazırlıyor. Burun akıntısı, boğazda yanma ve kaşınma hissi ile başlayan ve belki de en bulaşıcı hastalıklardan biri olan soğuk algınlığı genellikle hafif belirtilerile seyrediyor, 1-2 hafta içinde de kendiliğinden geçiyor.


Araştırmacılar tarafından bugüne kadar 200'ün üzerinde virüsün soğuk algınlığına neden olduğunun tespit edildiğini söyleyen Medline Adana Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Meriç Zeydan,soğuk algınlığının tam anlamıyla bir tedavisininolmadığını, tedavide belirtilerin ortadan kaldırılmasının amaçlandığını belirtti ve “Hastalıkilerleme gösterir isebronşit hatta zatürre gibi ciddi problemlerebile neden olabilir” diye uyararakönemli bilgiler verdi.

Virüs kolayca bulaşabiliyor

Hastalığın hapşırma, öksürme ve burun akıntısı yoluyla kolayca bulaşabileceğini anlatan Dr. Meriç Zeydan,“Virüsler dış ortamda 2-3 saat civarında canlı kalabilirler. Bu nedenle virüsün bulaşma ihtimali olaneşyalar ellendikten sonra ellerin yüze sürülmemesi ve sabunlu su ile iyice yıkanması önemlidir. Ayrıca virüsler kapalı ortamlarda ve toplu taşıma araçlarında uzun süre havada asılı kalabildiğinden mümkün olduğunca bu gibi yerlerde bulunmamaya özen gösterilmelidir diyor.

Hastalık 2-3 günde kendini gösteriyor

Soğuk algınlığının kuluçka süresinin 2 ila 3 gün olduğunu belirten Dr. Meriç Zeydan, “Hastalık genellikle burun akıntısı ile başlar. Bunu, burun tıkanıklığı, hapşırık, öksürük, boğaz ağrısı ve 37-38 derece hafif ateş izler” diyerek halsizlik ve kırgınlık da görülebileceğini söylüyor.

Çocuklar daha sık yakalanıyor

Soğuk algınlığının küçük çocuklarda daha sık görüldüğünü bunun en büyük nedeninin ise kreş ve okul gibi kapalı mekanlarda diğer çocuklarla yoğunşekildeberaber olunmasından kaynaklandığını anlatan Dr. Meriç Zeydan, “Çocuklar bu gibi yerlerde virüsü sürekli birbirlerine bulaştırırlar. Bu nedenle yetişkinler yılda ortalama 2-4 defa soğuk algınlığına yakalanırken çocuklarda ise bu oran 6-7 defaya kadar yükselebilir” diyor.

Kronik hastalığı olanlar risk altında

Sonbaharda KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) ve astım hastalarınınsoğuk algınlığına karşı daha dikkatli olmaları gerektiğini de sözlerine ekleyen Dr. Meriç Zeydan, “Çünkü,özellikle risk altındaki bu kişilerde meydana gelebilen basit enfeksiyonlar çabucak zatürre ve bronşit gibi ciddi alt solunum yolu enfeksiyonlarına dönüşebilir. Bu nedenle KOAH ve astım gibi kronik hastalığı olanların doktorlarına danışarak grip ve zatürre aşılarını aksatmamaları gerekir” diyor.


********************************** KUTU BİLGİSİ ***********************************

Bu önlemler soğuk algınlığından koruyor

  • Hasta kişilerle temastan kaçının
  • Ellerinizi sabun ile sık sık yıkayın
  • Sağlıklı ve dengeli beslenin
  • Sigaradan uzak durun
  • Hapşırır veya öksürürken mendil ile ağız ve burnunuzu kapatın
  • Risk altındaki grupta iseniz doktorunuza danışarak grip ve zatürre aşısı olun

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Şehir Protokolünden Başkan Görgel’e Hayırlı Olsun Ziyareti
Şehir Protokolünden Başkan Görgel’e Hayırlı Olsun Ziyareti
KMTSO Başkanı Buluntu’dan Mücbir Sebep Açıklaması!
KMTSO Başkanı Buluntu’dan Mücbir Sebep Açıklaması!
https://www.alexa.com/siteinfo