RAMAZAN’DA BÖBREK SAĞLIĞINA DİKKAT!

RAMAZAN’DA BÖBREK SAĞLIĞINA DİKKAT!

Bol su ve limonata için, tuzdankaçının…

24 Mayıs 2018 - 10:23

Vücuttaki su dengesini ayarlayan en önemli organlardan birisi böbreklerimiz.Ramazan’ın sıcak günlerin başlangıcına denk gelmesi ve uzun süren susuz kalma durumu ürolojik sorunlara ve böbrek sağlığının bozulmasına yol açabiliyor, bireylerde dengesiz sıvı tüketimi sonucunda böbrek taşları oluşabiliyor.Kronik böbrek hastalarından daha önce diyalize girmeyenlerde ise diyaliz ihtiyacı ortaya çıkabiliyor.

Uzmanlar, Ramazan’da böbrekleri korumak içiniftar ile sahur arasında bol sıvı tüketilmesine,dengeli beslenmenin önemine, varsa düzenli kullanılan ilaçların ihmal edilmemesine ve dinlenmenin önemine dikkat çekiyor. Medline Adana Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Cem Şah, hem havaların sıcak olması hem de gün boyu sıvı tüketilememesi nedeniyle Ramazan’da böbrek hastalarının karşılaşacağı en kötü durumun ise tansiyon yükselmesi olduğunu söylüyor.

Yüksek tansiyon tehlikeli

Özellikle yüksek tansiyon hastalarının Ramazan’da mümkün olduğunca tuzsuz gıdalar tüketmesi gerektiğini anlatan Dr. Cem Şah, “Aşırı tuz tüketimi yüksek tansiyonu tetikleyen bir unsur.Tuz tüketimine dikkat edilip en aza indirilirsehem tansiyon yükselmelerinin önüne geçilecek hem de susama durumu daha az olacaktır. Ancak tansiyon, bütün önlemlere rağmen yükselirse acilen bir hekime danışmak gerekir” diyerek böbrekleri tehdit eden yüksek tansiyonun aynı zamanda kalp yetmezliği, kalp krizi ve inme gibi ciddi sorunlara neden olduğunu da hatırlatıyor.

Böbrek taşına karşı bol su

Su alımının azalmasıböbrek taşı riskini doğuruyor. Böbrek taşı oluşumuna karşı Ramazan’da alınabilecek en iyi tedbir iseiki öğün arasında yeterli miktarda su tüketmek. Dr. Cem Şah, oruç tutanların iftardan sahur bitimine kadar olan süre zarfında günlük sıvı ihtiyaçlarını almaları gerektiğine değinerek. “Yetersizsıvı alımı böbrek taşı oluşumuna yol açabiliyor. Sorun yaşamamak için günde yaklaşık 2 buçuk litre sıvı tüketilmesi gerekiyor. Ancak bu miktarın içinde günlük tüketilen çay ve kahve gibi içecekleri saymamak gerekiyor. Çünkü bu içecekler diüretik, yani idrar söktürücü olduklarından suyun yerini tutmazlar” diyor.

Limonata koruyor!

İdrar esnasında taş oluşumunu azaltan koruyucu maddelerden en önemlisi olansitrat dışarı atılıyor,böylece böbrek taşlarının yaklaşık yüzde 80’ini oluşturan kalsiyum okzalat ve fosfor taşlarının çökme olasılığıartıyor. Bu nedenle böbrek taşından korunmak amacıyla bol sıvı ile beraber sitrat içeren besinlerin de alınması gerekiyor. En iyi sitrat kaynağının limonata olduğunu söyleyen Dr. Cem Şah, bu maddenin böbrek taşına karşı koruyucu bir etki yarattığının bilindiğini de sözlerine ekliyor.

Diyaliz hastaları dikkat!

Diyaliz hastalarının beslenmelerine her zaman ayrı bir özen göstermeleri gerektiğini belirten Dr. Cem Şah, “Sağlıklı çalışan böbrekler uzun süren susuzluğa karşı vücudu dengeleyebilirler. Bu sebeple sağlıklı bir insanın oruç tutması sorun yaratmaz. Ancak sağlıklı insanların aksine diyaliz hastalarında, böbreklerin çalışmaması nedeniyle sıvı birikimine yol açan sıvı alımının artması birçok olumsuzluğu da beraberinde getirebilir.Vücutta biriken fazla sıvı tansiyonu yükseltebilir, ödem ve kalp yetmezliğine neden olabilir.Bunun yanında, diyaliz tedavisi gören kronik böbrek yetmezliği hastaları, diyabet, kalp hastalığı veya kontrol altında olmayan yüksek tansiyon problemleri yoksa diyalize girmedikleri günler doktorlarının bilgisi ve onayı dahilinde oruç tutabilirler. Ancak bu hastaların durumu bahsedilen önkoşullara uymuyorsa oruç tutmaları önerilmez” diyor.

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Su kuyusuna düşen koyun ve inek kurtarıldı
Su kuyusuna düşen koyun ve inek kurtarıldı
Kahramanmaraş'ta depremde enkaz altında kalan ve belden aşağısı tutmayan kadına 11 yaşındaki ikiz çocukları bakıyor
Kahramanmaraş'ta depremde enkaz altında kalan ve belden aşağısı...
https://www.alexa.com/siteinfo