Pgt İle Embriyolar Gözaltında!

Pgt İle Embriyolar Gözaltında!

Tek gen hastalıkları ayıklanıyor, hamilelik başarısı artıyor

22 Kasım 2017 - 17:57

Tüp bebek tedavisinde son yıllarda yaşanan en önemli gelişmelerden biri olan Preimplantasyon Genetik Tarama ve Tanı yöntemleri ile sağlıklı embriyoların seçilebilmesi mümkün olabiliyor. Acıbadem Adana Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum UzmanıTüp Bebek Merkezi Sorumlu Hekimi Prof. Dr. Volkan Noyan, “Böylelikle anne ya da babada, hamile kalmayı engelleyen bir sorun ya da sakat doğumlara neden olabilecek bir risk varsa genetik inceleme yapılarak sağlıklı bebekler dünyaya gelmesi sağlanabiliyor” diyor.

Genetik bilimindeki ilerlemelerle birlikte özellikle son yıllarda sağlıklı bebeklerin dünyaya gelebilmesi için önemli adımlar atıldı. Bunların başında da preimplantasyon genetik tanı (PGT) ve tarama yöntemleri geliyor. Tüp bebek yöntemiyle elde edilen embriyolardan hücre alınarak embriyonun genetik haritası çıkartılıyor. Anne ya da babadaki hastalıklar taranıyor. Bu sayede genetik olarak normal yapıya sahip olan embriyoları seçme şansı sağlanabildiği için anne rahmine de sağlıklı embriyolar yerleştirilebiliyor. Acıbadem Adana Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Tüp Bebek Merkezi Sorumlu Hekimi Prof. Dr. Volkan Noyan, bu sayede, uygun hastalarda gebelik oranlarının artabileceğini vurguluyor. Aynı zamanda çeşitli tek gen hastalıklarında sağlıklı embriyo seçimi ile çiftin hasta bir bebek sahibi olma olasılığı ortadan kaldırılıyor.

Birkaç kez yumurta toplanabiliyor

Bugünileri kadın yaşı, tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları, tekrarlayan erken gebelik kayıpları, bilinen kromozomal hastalığı olanlar, kromozomal bozukluğu olan çocuk doğurmuş olanlar gibi gruplarda PGT yöntemi ile embriyoların kromozom yapıları incelenebiliyor. Ancak, yöntemlerinin kullanılacağı hastalarda embriyolar arasından seçim yapılacağı için, normalleri yakalayabilmek adına belirli sayıda embriyoya ulaşılması hedefleniyor. Yani az embriyo gelişen hastalarda sayıyı arttırabilmek adına ilk yumurta toplama aşamasında gelişen embriyolar donduruluyor ve sonra tekrar yumurta toplanarak hedeflenen embriyo sayısına ulaşılıyor. Yeni embriyolar ve daha önce donmuş olanlar çözülerek tamamına biyopsi yapılıyor. Böylece sağlıklı embriyoyu yakalama şansı artıyor.

Embriyoya hiçbir zarar verilmiyor

Tüp bebek sürecinde sperm ve yumurta birleştirilerek embriyolar elde edildikten sonra gelişim sürecinin 3. ya da 5. günlerinde embriyonun dış zarı lazerle açılarak 1 ya da daha fazla hücre incelenmek için alınıyor. Deneyimli kişiler ve gelişmiş teknolojiyle yapıldığında bu işlemin embriyoya hiçbir zarar vermediğini ve gelişimin devam ettiğinin altını çizen Prof. Dr. Volkan Noyan sözlerine şöyle devam ediyor: “Bu hücreler genetik laboratuvarında incelenerek kromozom yapıları ortaya konuluyor. Belirli sayıda kromozomun (5-9 kromozom) incelendiği FISH gibi yöntemlerin yanı sıra tüm kromozomların incelendiği aCGH ve NGS gibi yöntemler de kullanılabiliyor. FISH yönteminde 3. gün embriyolardan biyopsi ile bir hücre alınıyor ve hemen incelenerek taze transfer yapılabiliyor. Tüm kromozomların incelendiği aCGH ve NGS yöntemlerinde ise 5. gün daha fazla hücre alınarak inceleme yapılıyor ve daha detaylı bir değerlendirme mümkün oluyor.” Bu yöntemlerde embriyoları dondurmak ve sonuç çıktıktan sonra sağlıklı embriyoları rahim içi hazırlığının tamamlanmasından sonra çözerek kullanmak gerektiğini belirten Prof. Dr. Volkan Noyan, “Uygun kadınlarda normal kromozom yapısına sahip embriyoların transferi hem gebelik oranlarını arttırabiliyor, hem de düşük olasılığını azaltıyor” diye konuşuyor.

Akdeniz anemisi gibi tek gen hastalıklarında kullanılıyor

PGT ile genel kromozom dizilişinin incelenmesinin yanı sıra tek gen hastalıkları da saptanabiliyor. Bu hastalıkları genetik olarak taşıyan çiftlerde de infertilite sorunu olmasa da PGT ile sağlıklı ya da taşıyıcı embriyolar seçilebiliyor. Böylelikle, hasta embriyolar elenerek çiftin hasta bebeğinin olmasının önüne geçiliyor. Prof. Dr. Volkan Noyan,Bölgemizde sık görülen akdeniz anemisi, orak hücreli anemi, SMA, çeşitlimetabolik hastalıklar gibi birçok tek gen hastalığında yöntem başarılı sonuçlar veriyor’’ diyor.

Bu çiftlerde öncelikle aile bireylerinden kan örnekleri alınarak tek gen hastalığı yönünden ön hazırlık yapılıyor. Hazırlık sonrası tüp bebek tedavi sürecine başlanıyor ve embriyo gelişim sürecinin 3. ya da 5. gününde biyopsi ile alınan hücre ya da hücreler genetik laboratuvarında incelenerek rutin süreç devam ediyor.

Kök hücre nakli bekleyenlere de...

Yine tek gene bağlı hasta çocuğu olan çiftlerde kök hücre nakli için HLA uyumu (doku uyumu) olan embriyoların elde edilmesinde de PGT’den yararlanılıyor. Bu sayede hasta çocuğa donör olabilecek kardeşlerin doğumu sağlanabiliyor. Prof. Dr. Volkan Noyan, bu embriyoların hem tek gen hastalığı açısından araştırılarak sağlıklı ya da taşıyıcı olmaları, hem de HLA uyumu bakılarak hasta çocuğa donör olabilmeleri yönünden incelendiğini belirtiyor. Doğum sırasında alınan kordon kanından elde edilen kök hücreler hasta çocuk için kullanılabiliyor.

PGT kimlere uygulanabiliyor?

  • Kromozom bozukluğuna sahip gebelik geçmişi olan annelerde
  • Tek gen hastalıkları konusunda risk taşıyan çiftlerde
  • Tekrarlayan düşük geçirmiş annelerde
  • Anne adayının yaşının 36 ve üzeri olması durumunda
  • Geçmişte genetik rahatsızlık sahibi olan çiftlerde
  • Bir kaç defa başarısız tüp bebek tedavisi geçiren çiftlerde
  • Erkeğe bağlı infertilitenin saptandığı durumlarda

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Dr. Selahaddin Can, “İYİ Parti gümbür gümbür geliyor, Haftaya zaferimizi kutlayacağız”
Dr. Selahaddin Can, “İYİ Parti gümbür gümbür geliyor, Haftaya...
Başkan Adayı Dedeoğlu’ndan “Çılgın Projeler”
Başkan Adayı Dedeoğlu’ndan “Çılgın Projeler”
https://www.alexa.com/siteinfo