Maraş biberi kümelenme çalışmaları, vizyon ve strateji...

Maraş biberi kümelenme çalışmaları, vizyon ve strateji çalıştaylarıyla devam ediyor

Maraş Biberinin ulusal ve uluslararası platformda rekabet gücünü artırmaya yönelik olarak başlatılan, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ortaklaşa finanse ettiği, T.C Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yürüttüğü Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında desteklenen “Maraş Biberi Kümelenme Projesi”, yapısal ve strateji odaklı toplantılarla çalışmalarına devam ediyor.

12 Aralık 2017 - 17:24

5 ayrı ilden kurum ve biber işletmelerinin biraraya geldiği toplantıda, projenin ekip lideri Aytekin Ağır ve kilit uzmanı Serkan Ergün tarafından, yurtiçi ve yurtdışı kümelenme örnekleri ve bu kümelerin başarıyla yürüttükleri uygulamalardan örnekler verildi. Gerek Türkiye’deki, gerekse Avrupa Birliği’nin önemli bir üyesi olan İspanya’nın gıda ve gıdadışı sektörlerine ait kümelenme çalışmalarına ait başarı göstergeleri ve gelişim sonuçlarını paylaşan proje ekibi, Maraş Biberi Kümelenme Projesinin de tıpkı bu örneklerde olduğu gibi bölgesel ekonomik kalkınmanın çok önemli bir anahtarı olabileceğini vurguladılar.

Toplantının, Dr. Meral Sayın moderatörlüğünde yapılan çalıştay bölümünde, kümelenmeye dair ortak birvizyon ve çekirdek stratejisi oluşturmak üzere görüş alış- verişinde bulunuldu. Sektörün ana sorunlarından biri olan biber sap çekme makinasının eksikliği vurgulanırken, uygun ve hijyenik biber kurutma koşullarının da iyileştirmesinin, kümelenmenin “yenilikçilik” ve “teknolojik gelişim” konusunda işletmelere ve sektör geneline öncülük yapması gereksiniminin altı çizildi.

Sektördeki “güven eksikliği” sorununun çok belirgin olduğunu vurgulayan işletme ve kurum temsilcileri, kümelenme oluşumunun, güven artırıcı bir unsur olarak tüm proje illerinde faaliyetlerini artırarak kurumsallaşması temennisinde birleştiler.

Çalışma toplantısında, projeye dâhil olan Kahramanmaraş, Adıyaman, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, İslahiye il ve ilçe Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlükleri temsilcilerinin yanısıra, proje illerinin Sanayi, Ticaret Odaları ve Borsaları, Ziraat Odaları, DOĞAKA Kalkınma Ajansı ve proje destek ekibinden yetkililer hazır bulundular.

Maraş Biberi Kümelenme Projesine, projenin ana faydalanıcısı olan Kahramanmaraş Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün yanı sıra, Kahramanmaraş Ticaret Borsası ve Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası da, ana paydaşlar olarak destek veriyorlar.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Durdurulan otomobilde uyuşturucu çıktı: 3 kişi tutuklandı
Durdurulan otomobilde uyuşturucu çıktı: 3 kişi tutuklandı
Adana'da sahte kadın avukat tutuklandı
Adana'da sahte kadın avukat tutuklandı
https://www.alexa.com/siteinfo