Karın Aort Damarı “Evar Yöntemi” İle Onarıldı

Karın Aort Damarı “Evar Yöntemi” İle Onarıldı

Karnında patlamaya hazır bir damar vardı!

13 Şubat 2018 - 20:09

Yaşadığı şiddetli karın ağrısı ve gerginliğin kendisi için hayati önem taşıdığını bilmeyen M. Ali Kütük hastaneye başvurduğunda abdominal aort anevizması tanısı aldı. Yani karnına uzanan aort damarları genişlemiş ve damar duvarları da inceldiği için yırtılma, hatta patlama riski bulunuyordu. Acilen müdahale gerektirmesine karşın daha önce geçirdiği apandisit ameliyatı buna engel oldu. Ancak, Acıbadem Adana Hastanesi’ndeanevrizmanın onarımında kullanılan EVAR (Endovasküler Anevrizma Tamiri) yöntemiyle sağlığına kavuştu…


Kalbimizden çıkan ana atardamarımız olan aortun karın içindeki bölümü ‘abdominal aort’ olarak tanımlanıyor. Ve bu damarlarda bazen genetik etkenler, tansiyon, sigara, ileri yaş ya da ateroskleroz gibi farklı nedenlere bağlı olarak damar çapı ciddi anlamda genişleyerek bir çeşit balonlaşma yanı anevrizma oluşuyor. İşte65 yaşındaki M. Ali Kütükde bu hastalardan biri. Şiddetli karın ağrısı ve gerginlik şikâyetiyle Acıbadem Adana Hastanesi’ne başvurduğunda sorunun damarlarındaki bu gizli tehlikeden kaynaklandığı bilmiyordu. Acıbadem Adana Hastanesi KalpDamar Cerrahisi Uzmanı Dr. Bülent Bolat tarafından yapılan değerlendirmedekarnındaki aort kan damarlarının duvarlarında meydana gelen zayıflama sonucu balon şeklinde genişleme (anevrizma) tespit edildi.

ACİL MÜDAHALE GEREKİYORDU AMA…

Oluşan anevrizma nedeniyle karın damar duvarlarının zayıflama ve incelme nedeniyle yırtılma riski taşıdığını hatırlatanDr. Bülent Bolat,şu bilgileri veriyor:

“Hasta bize ulaştığında şikâyetleri, yaşı, sigara içmesi ve yüksek tansiyonunun olmasından dolayı anevrizma olduğunu düşündük. Önce gerekli incelemeleri yaptık. Yırtılma, balonlaşma, kanama, emboli olma ihtimali nedeniyle bu tarz hastalarda acil müdahale edilmesi önem taşır ki bu hasta için de öyleydi.Anevrizma tamiri için cerrahi olarak müdahale edilmesi gerekiyordu. Ancak daha önce geçirdiği açık apandisit ameliyatı nedeniyle karnında yapışıklık meydana geldiğinden acil cerrahi için uygun değildi. Kendisine gördüğümüz risk faktörü nedeni ile EVAR yöntemi ile müdahale etme kararı aldık.”

Her iki kasık damarından girilerek damar kollarına yamalı stent yerleştirildiklerini anlatan Dr. Bülent Bolat, “Böylece hem oluşan anevrizmayı tedavi ettik hem de ileride karın aort damarında meydana gelebilecek akut yırtılma, fistül, emboligibi komplikasyonların da önüne geçmiş olduk” diyor.

HASTALAR KISA SÜREDE İŞBAŞI YAPABİLİYOR

Yaklaşık bir saat süren EVAR ameliyatı sonrası bir gün hastanede geçiren M. Ali Kütük’ü şifa ile taburcu ettiklerini belirten Kalp Damar Cerrahisi UzmanıDr. Bülent Bolat,iyileşme süresinin kısalmasıyla birlikte, yöntemin uygulandığı hastalarıngündelik hayatlarına hızlıca dönebildiğini anlatıyor. Hayat kalitesinde herhangi bir kısıtlılık yaratmadığı için çalışma hayatına da bir iki gün içinde başlayabiliyorlar. Özellikle ameliyat olamayacak hastalarda uygulanabilmesi, hastanede kalış süresinin kısa olması, hızlı iyileşme imkanıve komplikasyon risklerinin azalması EVAR yönteminin önemli kazanımları olarak sıralanıyor.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
“İYİ Belediyecilikle Esnafımız Rahatlayacak”
“İYİ Belediyecilikle Esnafımız Rahatlayacak”
Dr. Selahaddin Can, aracına çarpan motosikletlilere ilk müdahalede bulundu!
Dr. Selahaddin Can, aracına çarpan motosikletlilere ilk müdahalede...
https://www.alexa.com/siteinfo