KALP SAĞLIĞINIZ YAYLA TATİLİNE HAZIR MI?

KALP SAĞLIĞINIZ YAYLA TATİLİNE HAZIR MI?

Ülkemizin yaz aylarında özellikle güney bölgelerde çok ciddi sıcaklarda yaşanması, nem oranı düşük ve çok daha serin olan yayla turizmini gündeme getiriyor.

22 Ağustos 2017 - 17:22

Ülkemizin yaz aylarında özellikle güney bölgelerde çok ciddi sıcaklarda yaşanması, nem oranı düşük ve çok daha serin olan yayla turizmini gündeme getiriyor.Özellikle Akdeniz, Ege, Karadeniz, İç Anadolu ve kısmen de Doğu Anadolu bölgelerimizde daha sık tercih edilen yayla turizmi daha düşük sıcaklarda konforlu bir tatil sunuyor. Ancak yüksek rakımlı yerlerde kalp ritminin normalden daha hızlı olduğunun da unutulmaması gerekiyor. Acıbadem Adana Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Alpay Turan Sezginhem rakım farklılığı, hem de değişen oksijen seviyesinin kalp hızını artırma, nefes darlığı, çabuk yorulma gibi olası etkileri nedeniyle yaylaya çıkmadan önce ve çıktıktan sonra mutlaka hekim kontrolü gerektiğine dikkat çekiyor.

Yaz aylarında imkanı olanlar için dağ, orman ya da yaylalar gibi yüksek rakımlı yerler dinlenmek için güzel bir alternatif oluşturuyor. Bol temiz hava ilenemin ve sıcaklık seviyesinindüşük olması nedeniyle özellikle kalp hastaları için yaylalar doğru bir tercih oluyor. Ülkemizde geleneksel kültürün bir parçasını da oluşturan yayla turizmi nedeniyle her yıl yüzlerce kişi kendini 1500- 3500 metre aralığındaki yaylalara atıyor. Aslında sadece ülkemizde değil dünyada da binlerce kişi yaşamlarını yükseklerde geçirmeyi tercih ediyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre 140 milyon insan deniz seviyesinin 2500 metre üstünde bir rakımda hayatlarını sürdürüyor. Acıbadem Adana Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Alpay Turan Sezgin, sıcaklığın ve nemin az olması nedeniyle elverişli iklim koşulları sunan yaylaların uzman hekim kontrolü altında olmaları şartı ile kronik kalp, akciğer ve diyabet hastaları için güvenli ve ideal yaşam yerleri olduğunu söylüyor. Ancak hekim kontrolü olmadığında nefes darlığı ve çarpıntı gibi sağlıklı kişilerin de yaşayabileceği olası problemlerin kalp hastalarında endişeyaratabileceğine işaret eden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Alpay Turan Sezgin, “Kontrol altında olan hastalarda yaylalar, genel sağlıkları üzerindeki faydası nedeniyle önerdiğimiz yaşam alanları. Bununla birlikte özellikle kontrolsüz kalp hastalarında akciğer ödemi ve tansiyon yükselmesi gibi problemler yaşanabileceği için gerekli önlemlerin alınması önem taşıyor” diyor.

 

 

SAĞLIK KONTROLLERİNİ İHMAL ETMEYİN

 

Memeli canlıların metabolizmalarında bulunan ve oksijen seviyesini saptayan mekanizmalar, oksijen azlığında solunum sıklığını ve kan akımını artırarak yaşamı devam ettirecek önlemler almaya başlıyor. Bu nedenle yüksek rakımda yaşayan insanlarda ortalama kalp hızı ve kalp atım miktarı deniz seviyesinde yaşayanlara göre daha fazla oluyor. Kalp kası da enerji olarak serbest yağ asitleri yerine daha fazla glikoz kullanıyor ve kalbin daha fazla yorulmasına neden olabiliyor.  Aynı zamanda, yüksek rakımda yapılan egzersizlerde oksijen kullanımı arttığı için hareket halinde daha fazla yorgunluk hissi yaşanıyor. Oksijen basıncının azalmasına bağlı olarak da insanlarda kan basıncı artıyor, adrenalin ve kortizon salgılanıyor, kalp ritmi de değişiyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Alpay Turan Sezgin, bu nedenle kronik koroner arter hastalığı, sistemik hipertansiyonu, kalp yetmezliği ve diyabeti olan hastaların yayla tatili öncesi ve sonrası sağlık kontrollerini ihmal etmemeleri gerektiğine işaret ediyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
“İYİ Belediyecilikle Esnafımız Rahatlayacak”
“İYİ Belediyecilikle Esnafımız Rahatlayacak”
Dr. Selahaddin Can, aracına çarpan motosikletlilere ilk müdahalede bulundu!
Dr. Selahaddin Can, aracına çarpan motosikletlilere ilk müdahalede...
https://www.alexa.com/siteinfo