KADINLARIN HAYATININ ÜÇTE BİRİ MENOPOZDA GEÇİYOR!

KADINLARIN HAYATININ ÜÇTE BİRİ MENOPOZDA GEÇİYOR!

Korkulu rüya görmemek için bilinçli olmak şart...

02 Nisan 2018 - 19:21

Günümüzde gelişen tanı ve tedavi olanakları ile yaşam süreleri uzadı. Bu nedenle kadınların neredeyse hayatlarının üçte biri artık menopoz döneminde geçiyor. Ani ateş basmaları, uykusuz geçen geceler, tartıya çıkıldığında gözlenen kilo artışı, huzursuzluk duygusu ve vajinal kuruluk. Tüm bu belirtilerin sebebi olan menopoz, belirli bir yaşa gelince her kadının yumurtalık fonksiyonlarının azalması ve ardından da kaybolması sonucu önce adet kanamalarının düzensizleşip ardından da kalıcı olarak kesildiği, fizyolojik ve psikolojik değişimler yaşadığı zorlu bir süreç…

Kadınlarda doğurganlığın tamamen bittiği, yumurtalıkların üreme görevini yapmadığı, hayatlarında yeni bir dönem olan menopozun kesin tanısı için en önemli kriterin son adetin ardından bir yıllık süre geçmiş olması gerektiğini belirten Medline Adana Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Eray Memeç, özellikle bu döneme yaklaşan kadınları endişelendiren menopoz hakkında önemli bilgiler verdi.

MENOPOZDAN GERİ DÖNÜŞ MÜMKÜN DEĞİL

Bu dönemin ortaya çıkma nedeninin genellikle yumurtalıkların yaşlanması olarak kabul edildiğini belirten Dr. Eray Memeç, “Menopoz deyimi bir kadın için geri dönüşü olmayan bir olayı ifade eder. Bu süreçteki bir kadın, 1 yıl süreyle adet görmemişse artık menopoza girmiş olarak kabul edilir. Bu dönemden önceki döneme menopoz öncesi(pre-menopozal) dönem, bu dönemden sonraki döneme de menopoz sonrası (post-menopozal) dönem adı verilir” dedi.
Menopozun her kadında değişik şiddette şikayetlere yol açtığını söyleyen Dr. Eray Memeç, “Menopozdaki kadınların yaklaşık yüzde 70-80’inde östrojen yetmezliğine bağlı belirtiler hemen ortaya çıkar. Bununla birlikte kadında menopoz sonrası dönemde görülme sıklığı artan kalp-damar hastalıkları ve kemik erimesine bağlı olan sorunlar ise daha geç dönemde görülür. Sıcak basması, terleme ve uykusuzluk kadınlarda menopoza bağlı en sıkrastlanan şikayetlerdir” diyerek, kadınlarda ayrıca huzursuzluk hissi, iştah azalması, hafıza ve konsantrasyon kaybı, değişken ruh hali, libido kaybının da görülebileceğini anlattı.

MENOPOZ TEDAVİSİ İKİ DÖNEME AYRILIYOR

Menopozun tedavisinin, menopoz öncesi ve sonrası şeklinde iki dönem halinde ele alındığını belirten Dr. Eray Memeç şöyle konuştu:

“Menopoz öncesi dönemde doktoru ve hastayı tedaviye iten en önemli yakınmalar ateş basması gibi vazomotor şikayetler ve düzensiz adet kanamalarıdır. Ancak menopoz sonrası dönemde tedavide amaç esasen sıcak basması,uykusuzluk, sinirlilik gibi şikayetleri düzeltmeye yönelik kullanılacak hormon tedavisi (HT) olacaktır. Menopoz sonrası bu şikayetler, yaklaşık 2-3 yılda ortadan kalkar, bittikten sonra HT verilmesinin ise artık gereği yoktur.Ayrıca, menopoza bağlı vajinal kuruluk gibi bazı şikayetler lokal fitil veya kremlerle de tedavi edilebilir. Prensip olarak, 5 yıldan uzun süren menopoz şikayetlerine yönelik HT verilmemelidir. Önceki yıllarda kalp hastalığı ve kemik erimelerinin önlenmesi için de HT önerilirdi ancak bunun doğru olmadığınıyapılan araştırmalar artık bizlere göstermektedir. Önemli bir nokta da HT öncesi, özellikle meme muayenesini de içeren kapsamlı bir tetkik sürecinin gerekliliği ve HT alınacaksa bu tedavide hangi ilacın ne şekilde alınacağı (oral yol veya deriden) ne kadar süreile kullanılacağı ve kişiye özel olduğudur.”

BİLİNÇLİ OLMAK MUTLU BİR GELECEK SUNAR

Kadın hayatının tıpkı ergenlik veya üreme çağı gibi farklı bir dönemi olan menopozda doğurganlığın artık bittiğini hatırlatan Dr. Eray Memeç, menopoz hakkında bilinçli olmanın ve yapılacak yaşam şekli değişikliklerinin sağlıklı ve mutlu bir dönemi beraberinde getireceğini belirterek özellikle menopozda;sağlıklı bir diyet programı, sigara gibi zararlı alışkanlıkların bırakılması ve sporun günlük hayatın bir parçası olmasınınönemini de sözlerine ekledi.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kahramanmaraş’ta vahşetin yaşandığı köyde sessizlik hakim
Kahramanmaraş’ta vahşetin yaşandığı köyde sessizlik hakim
Gaziantepli Yazar Köylüoğlu’nun Başarısı
Gaziantepli Yazar Köylüoğlu’nun Başarısı
https://www.alexa.com/siteinfo