HAREKETE GEÇMEK İÇİN 6 NEDEN

HAREKETE GEÇMEK İÇİN 6 NEDEN

Düzenli egzersizle daha uzun yaşam şansını artırın

10 Mayıs 2018 - 18:50

Günümüzde en çok konuştuğumuz, hayatımızı etkileyen sağlık sorunlarının nedenlerine baktığımızda hareketsiz yaşamın ilk sıralarda geldiğini görüyoruz. Dolayısıyla kardiyovasküler hastalıklardan tip 2 diyabete, osteoporozdan bazı kanser türlerine kadar birçok hastalıktan korunmak için yapacağımız en önemli şey düzenli fiziksel aktivite. Acıbadem Adana Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Çoşkun Akalın, yaş, cinsiyet ya de yetenek göz etmeden herkesin egzersizden yarar görebileceğine işaret ediyor.

Kendimizi daha iyi hissetmek, daha fazla enerjiye sahip olmak ve hatta hayatımıza yıllar katmak için 30 dakikanın altında olmamak kaydıyla haftada en az 3-5 gün düzenli egzersiz yapmak yetiyor. Ancak özellikle kronik bir hastalığı olanların yeni bir egzersiz programına başlamadan önce mutlaka hekime başvurması gerekiyor. Dr. Çoşkun Akalın kendimiz için harekete geçmek için 6 önemli nedeni sıraladı...

KİLO KONTROLÜNE YARDIMCI OLUR

Sağlıklı bir kiloya ulaşabilmek ve bu kiloyu korumak, hem düzenli beslenme hem de egzersiz yapmayı gerektiriyor. Egzersizin yoğunluğuna göre harcanan kalori miktarı da artıyor. Bununla birlikte fiziksel aktivite ihtiyacı kişiden kişiye değişebileceği unutulmamalı. En önemli nokta zamansızlık gibi bahanelerin arkasını sığınmadan tutarlı olmak ve düzenliliği sürdürmek. Gün boyu aktif olmak, asansör yerine merdiven kullanmak ve yürümek için fırsat yaratmak bile egzersizden yararlanmak için yeterli olabiliyor.

KARDİYOVASKÜLER HASTALIK RİSKİNİ AZALTIR

Yapılan birçok araştırma, kalp hastalıkları riskini azaltmada düzenli egzersizin etkinliğini gösteriyor. Yüksek kan kolesterolü düzeyini etkileyerek damar hastalıkları riski azaltmasının yanında egzersizle birlikte, kalbin atım sayısı azalıyor, kalp ritmi düzenleniyor, damar yapısının elastikiyeti artıyor. Düzenli fiziksel aktiviteyle kan basıncı düşürerek hipertansiyonu de kontrol etmek mümkün olabiliyor.

KEMİK VE KASLARI GÜÇLENDİRİR

Günlük aktivitelerimizi yapabilmek, vücudumuzu destekleyerek hareket kabiliyetimize devam etmek için kemik, eklem ve kaslarımızı korumamız gerektiğini hatırlatan Dr. Çoşkun Akalın, “Özellikle yaşlandıkça bu koruma daha da önem kazanıyor. Kişinin yaşına ve kilosuna göre düzenlenecek kas güçlendirici egzersizler; Kas kuvvetinin korunması ve artırılması, kas eklem kontrolünün arttırılması ve stabilitenin sağlanması, eklem hareketliliğinin korunması, vücut düzgünlüğünün ve postürün korunması, dengenin artırılması, kaslarda kullanılan enerji ve oksijen miktarının artırılması gibi çokça fayda sağlıyor” diyor. Bununla birlikte araştırmalar, orta yoğunlukta düzenli egzersiz  yapan yaşlı kişilerin daha düşük kalça kırığı riskine sahip olduklarını gösteriyor. Ayrıca, yaşlanmayla gelen kemik yoğunluğu kaybının azaltılmasında da egzersizin etkili olduğu biliniyor.

BİRÇOK HASTALIKLA SAVAŞMAYA YARDIMCI OLUR

Düzenli fiziksel aktiviteyle tip 2 diyabet, metabolik sendrom gibi metabolik hastalıklar ve beyin ve damar hastalıkları riskini de azaltmak mümkün olabiliyor. Ayrıca bazı kanser türlerinde de aktif bir yaşam sürmenin riski azalttığı birçok araştırmayla gösteriliyor. Bununla birlikte hem tedavi sırasında hem de sonrasında bedensel ve zihinsel iyilik sağladığı için yaşam kalitesinin de artmasına destek oluyor.

RUH HALİNİ İYİLEŞTİRİR

Stresli, zor bir günün ardından rahatlamayı sağlayacak en önemli araçlardan biri egzersiz yapmak. Spor salonunda olmak ya da yürüyüş yapmak tercih ne olursa olsun, hareketle birlikte beyinden salgılanan kimyasallar rahatlayamaya yardımcı oluyor. Dolayısıyla düzenli egzersiz depresyonun önlenmesine yardımcı olduğu gibi yaşlandıkça düşünme, öğrenme ve yargılama becerilerini geliştirmeye de yardımcı oluyor. Ayrıca sosyalleşmek adına da güzel bir fırsat sunuyor.

DAHA İYİ BİR UYKU SUNAR

Uyku sorunu yaşayanlar için de egzersiz çözüm olabiliyor. Hem uykuya dalmak hem de kaliteli bir uyku geçirmek çok daha kolay oluyor. Ancak egzersizi yatma saatine yakın yapmamak gerekiyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Dr. Selahaddin Can, “İYİ Parti gümbür gümbür geliyor, Haftaya zaferimizi kutlayacağız”
Dr. Selahaddin Can, “İYİ Parti gümbür gümbür geliyor, Haftaya...
Başkan Adayı Dedeoğlu’ndan “Çılgın Projeler”
Başkan Adayı Dedeoğlu’ndan “Çılgın Projeler”
https://www.alexa.com/siteinfo