YAZ SICAKLARI GEBELERİ ZORLUYOR!

Gebelik nedeniyle vücutta oluşan değişiklikler anne adaylarını çevre koşullarına karşı daha duyarlı hale getiriyor.


YAZ SICAKLARI GEBELERİ ZORLUYOR!

Gebelik nedeniyle vücutta oluşan değişiklikler anne adaylarını çevre koşullarına karşı daha duyarlı hale getiriyor.Özellikle yaz aylarında artan sıcaklıklarla beraber gebelik dönemlerinin ilk 3 ayı ve son 1 ayı anne adayları içinson derece zorlu geçiyor.

Gebeliğin normal sürecinde doğal olarak vücut ısısının yükseldiğinianlatanMedline Adana Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Eray Memeç, “Yaz ayları hamileler için zorlu geçen bir dönemdir.Ayrıca gebelik hormonları cildin güneşe karşı duyarlılığını da artırır” diyerek anne adaylarına uyarılarda bulundu.

BOL SIVI TÜKETİN

“Özellikle hamileliğinin ilk ayları yaza denk gelen anne adaylarında halsizlik şikâyeti, terleme ile oluşan sıvı kaybına bağlı olarak daha belirgin olabiliyor. Gebeliğinin son aylarında olanlar içinse yaz ayları yine yüksek sıcaklık değerleri nedeniyle zorlu geçebiliyor. Vücutlarında oluşan değişime ve alınan kilolara bağlı olarak en sık solunum sayısında artış, nefes darlığı, efor kapasitesinde azalma ve sıcağa karşı tahammülsüzlük şikâyetlerinden yakınılıyor.Bu dönemde sıvı alımındaki yetersizlik, tansiyon düşüklüğüne neden olabildiği gibikabızlık, idrar yolu sorunları hatta bebeğin amniyotik sıvı miktarında azalmaya ve rahim kasılmalarına sebep olarak erken doğuma bile yol açabilir” diyen Dr. Eray Memeç, bu nedenle gebelerin günlük olarak ortalama 2,5 ila 3 litre sıvı tüketmelerini söylüyor.

GIDA ZEHİRLENMESİNE DİKKAT!

Yaz aylarında ev dışında yemek yeme sıklığının arttığına dikkati çeken Dr. Eray Memeç, “Bu dönemde bağırsak enfeksiyonları ve gıda zehirlenmeleri nispeten daha sık görülüyor. Bundan dolayı gebelikte dikkatli olmak ve ishal, kusma, bulantı gibi şikayetlerde vakit kaybetmeden doktora başvurmak önemlidir” diyerek hazmı zor, metabolizmayı yoran yağlı veya hamur işi yiyeceklerden kaçınılarak ölçülü bir şekilde sebze-meyve ve protein ağırlıklı beslenilmesi gerektiğini belirtiyor.

ÖĞLEN DIŞARIDA BULUNMAYIN

Gebelerin günün en sıcak olduğu öğle saatlerinde dışarıya çıkmamalarını tavsiye edenDr. Eray Memeç, “Yaz aylarında özellikle 11:00 ila 16:00 saatleri arasında dışarı çıkmayıp bu süreyi klimalı veya serin bir yerde geçirmeleri anne ve bebeğin sağlığı için faydalı olacaktır. Eğer mutlaka çıkmaları gerekiyorsada sentetik olmayan, açık renkli vebol elbiseler giymeleriayrıcayüksek korumalı güneş kremleri ve şapka kullanarak tedbirli olmalıdırlar” diyor.

SEYAHAT EDEBİLİRSİNİZ

Daha önceden bilinen bir erken doğum riski olmayan gebelerin doktorlarının onayı dahilinde gebeliklerinin 9. ayına kadar ve gidecekleri yerde doktora ulaşma sorunu yoksa seyahat etmelerinde herhangi bir sakınca olmadığını ifade eden Dr. Eray Memeç,“Ancak uzun süre hareketsiz kalan gebelerde bacaklarda şişlik ve damar içinde pıhtı oluşma riski vardır. Bu nedenle özellikle uzun yolculuklarda otururken bacaklara germe egzersizi uygulanması ve 2 saatte bir mola verilip kısa yürüyüşler yapılması yerinde olacaktır” diyor.

YÜZME EN İYİ EGZERSİZDİR

Yazın gebeler için en uygun ve rahatlatıcı egzersiz şeklinin yüzme olduğunu kaydeden Dr. Eray Memeç, “Hijyen endişesi nedeniyle yüzmek için denizintercih edilmesi daha uygun olsa daanne adayları temizliğinden emin olduklarıhavuzlarada girilebilirler. Ancakıslak mayoyla oturmasınlar ve gölgede dahi olsa yüksek korumalı güneş kremleri kullansınlar” diyerek 15-20 dakikadan uzun güneş altında kalınmamasını söylüyor.

ENDİŞE ETMEYİN

Gebelerin bazen duygusal olarak çok hassas ve kırılgan olabildiklerini anlatan Dr. Eray Memeç, “Bunun nedeni tamamen salgılanan ve değişen hormonlardır. Yaşanan endişe ve kaygılar yaz sıcaklarının bunaltıcı etkisi ile daha da artabilir. Böyle bir durumda hiç çekinmeden doktorunuzla endişelerinizi ve korkularınızı paylaşın, kafanızdaki soru işaretlerinden kurtulun ve keyifli bir gebelik geçirmeye çalışın” diyor.