BU 10 BESİN GRİPLE SAVAŞIYOR!

Bu kış havaların zaman zaman mevsim normallerini de aşacak şekilde soğuk gitmesi ile beraber hastanelerin acil servislerine grip nedeniyle başvurularda bir artış gözleniyor.


BU 10 BESİN GRİPLE SAVAŞIYOR!

Bu kış havaların zaman zaman mevsim normallerini de aşacak şekilde soğuk gitmesi ile beraber hastanelerin acil servislerine grip nedeniyle başvurularda bir artış gözleniyor. Soğuk havalarda biraz tedbirsiz davrandıysanız, üstüne bir de bağışıklık sisteminiz yeteri kadar güçlü değilse,grip her an sizin de kapınızı çalabilir demektir.

Grip ve soğuk algınlığı ile baş edebilmeninyollarından biri de sağlıklı ve doğru beslenerek bağışıklık sistemini güçlü tutmaktan geçiyor. Bu nedenlesöz konusu hastalıklara karşı koruyucu etkisi bilinen besinleri tüketmek büyük önem taşıyor. Medline Adana Hastanesi’nden Diyetisyen Merve Sehlikoğlu, kış aylarında önemli bir artış gösteren grip ve soğuk algınlığına karşıkoruyucu etkisi bilinen 10 önemli besini anlattı.

TURUNÇGİLLER

Greyfurt, portakal, limon, mandalina gibi besinler C vitamini deposu olarak tanımlanıyor. Aynı zamanda antioksidan özelliği de olan bu besinleri tam mevsimi olan sonbahar ve kış aylarında tüketmek grip ve soğuk algınlığından korurken posaları sayesinde bağırsak sistemide yarar görüyor.

SOĞAN-SARIMSAK

Doğal bir antibiyotik olan soğan ve sarımsak vücudumuza giren mikroplarla mücadele ederek bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor, hastalıkları uzak tutuyor.

NAR

İçeriğindeki“antosiyanin” adlı bileşensayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren nar, gribe karşı korunmada etkili bir besin olarak öne çıkıyor.Ancak narın suyunu sıkıp içmek yerine orta büyüklükte bir narı tüketmek bağırsak sağlığı açısından daha faydalı oluyor.

DOĞAL YOĞURT

Doğal yoğurt gibi probiyotik kaynakları düzenli olarak tüketildiğinde bağırsak florasını zenginleştirerek bağışıklık sistemini güçlendiriyorlar.Yoğurt bunun yanı sıra içerdiği laktik asit ilemikroplara karşı kalkan etkisi gösteriyor ve savunma sisteminin gelişmesine katkı sağlıyor.

YAĞLI TOHUMLAR

Ceviz, badem ve fındık gibi yağlı tohumlarının E vitamini, çinko, magnezyum, Omega-3 gibi yağ asitleri ile mineral içeriklerinden dolayı bağışıklık sistemini güçlendirdikleri biliniyor.Bu nedenle günde bir avuç içi kadar ve çiğ olarak tüketilmesi öneriliyor.

BALIK

Özellikle soğuk su balıkları, sahip oldukları bol miktardaki Omega-3 yağ asitleri, protein ve aynı zamanda A-B vitamini yönünden zengin besinler. Bağışıklık sitemini destekleyen balığı ızgara, fırın veya buğulama teknikleri ile pişirerek haftada en az 2 kez sofralarda yer vermek gerekiyor.

ZENCEFİL

İçeriğinde doğal olarak bulunan “gingerol” maddesi sayesinde bağışıklığı kuvvetlendirerek her türlü enfeksiyonu uzak tutmaya yardımcı oluyor. Zencefil, toz şeklinde yemeklerde taze olarak ise kaynar suda demlenip çay şeklinde tüketilebiliyor.

ADAÇAYI

Adaçayı içerdiği bileşenler sayesinde grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların yol açtığı boğaz enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı bir besin olarak gösteriliyor. Ancak günde 1 fincandan fazla ve düzenli olarak uzun süre adaçayı tüketmek hamilelerde kanama riskini ve kasılmaları artırarak erken doğum riskine sebep olabiliyor!

EKİNEZYA

Kimi soğuk algınlığı ilaçlarının da hammaddelerinden biri olan ekinezya bitkisi, içerdiği zengin C vitamini ve flavanoidler gibi antioksidanlarca bağışıklık sistemini destekliyor. Kaynar suya 1-2 tutam atarak demleyebileceğiniz ekinezya, üst solunum yollarının tedavisinde de önemli bir yere sahip. Ancak bu bitkiyihamile iken tüketmekten kaçınmak gerekiyor!

SU

Vücudumuzda bulunan toksinlerin ve mikropların hızlıca dışarı atılabilmesi için bol miktarda su tüketmek önemli. Ayrıca özellikle griple beraber ortaya çıkabilecek yüksek ateş ve ishal gibi durumlarda oluşabilecek sıvı kayıplarının önüne geçmek için günde 10 bardak su içilmesiönem taşıyor.