GÖZ İÇİ LENSLERİN KULLANIMI ARTIYOR

GÖZ İÇİ LENSLERİN KULLANIMI ARTIYOR

Göz sağlığındaki gelişmeler dikkat çekiyor…

16 Nisan 2018 - 19:25

Çoğunlukla yaşlılarda görülmekle beraber 40'lı yaşlardan sonra genel bir sağlık sorunu haline gelenpresbiyopi, günümüzde önemli bir problem olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle cep telefonundaki yazılar, gazete haberleri, TV’deki alt yazılar gibi küçük yazıları okurken büyük sorun olan ve tıp dilinde presbiyopi olarak adlandırılan “yakını görememe” probleminde daha iyi görebilmek,günümüzde göz sağlığında kullanılanileri teknolojiler ilemümkün olabiliyor.

40’lı yaşlardan sonra ortaya çıkmaya başlayan ve her insanda yaşa bağlı bağlı olarak standart bir şekilde artan presbiyopi, 60’lı yaşlarda en üst seviyelere ulaşıp hayatı zorlaştırıyor. Bununla beraber göz hastalıklarında son yıllarda sıkça gündeme gelen uygulamalardan biriside gözlük kullanımınıen aza indirdiği belirtilengöz içi lensler. Yakını, uzağı veya her ikisini göremeyen veya zor görenlerin artık gözlüklerle yaşamak yerine bu özelliklerin hepsini bünyesinde barındıranlenslere yöneldiğini anlatan Medline Adana Hastanesi Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Dr. Mehmet Us, göz içine yerleştirilen “akıllılensler”hakkında önemli bilgiler verdi.

HEM YAKINI HEM UZAĞI GÖRMEYE YARDIMCI

Akıllılenslerin(çok odaklı mercekler) hem yakını hem de uzağı aynı anda ve daha iyi görmeye yardımcı olan, bunun yanında yakın ve uzak gözlüklere olan ihtiyacı da en az seviyelere indiren lensler olduğunu anlatan Dr. Mehmet Us,“Göz içine yerleştirilen bu lensler, yakını görmede sorun yaşayan kişilerin yakını ve uzağı daha iyi görmesine,özellikle küçük yazıları okuyabilmesine olanak sağlar.Esasen tüm dünyada uzun süredir kullanılan ama son yıllarda meydana gelen teknolojik ilerlemelere bağlı olarakhastaların yaşam konforlarını artıranakıllılensler, uzman doktorlar tarafından steril ameliyathane ortamında hastaların göz içine yerleştirilirler” diyor.

HASTANIN GÖZ İÇİNE YERLEŞTİRİLİYOR

Akıllı lensleringözün içine yerleştirildiğini söyleyen Dr. Mehmet Us, “Katarakt cerrahisi tekniğinde hastaya ne işlem yapılıyorsa aynı işlem akıllılensler için de yapılmaktadır. Bu cerrahi işlemde hastanın gözündekisorunlu olan doğal lens çıkartılır ve yerine gözünün içyapısına uygun lens takılır. Burada farklı olan standart lens yerine ömür boyu göz içinde kalacak olan akıllılenslerin hastanın gözüne yerleştirilmesidir. Ancak unutulmamalıdır ki akıllı lens implantı, gözün en önemli ameliyatlarından biridir.”dedi.

HASTA DOĞRU BİLGİLENDİRİLMELİ

Ameliyat öncesinde hastanın detaylı olarak bilgilendirilmesinin ve operasyon sırasında doğal lensinin alınacağının kendisine söylenmesinin önem taşıdığını özellikle belirten Dr. Mehmet Us, “Bu lensler, hastaayrıntılı bir muayeneden geçirildikten sonra ve ancak göz yapısı uygunsa kullanılabilir. O nedenle bu lensler için hasta seçimi ve hastanın bu lenslere uygunluğu son derece önemlidir.Açık veya gizli şaşılığı olanlarda, kornea yapısında düzensizlik bulunanlarda, sarı nokta hastalarında, diyabete bağlı retina hasarında bu merceklerin kullanımı uygun değildir” diyerek ameliyat kararı alırken hastanın yaşı, işi, beklentileri, gözlük numaralarının çok iyi değerlendirilmesi gerektiğinin ve ameliyat sonrası neyi nasıl görebileceğikonusunda kişininnet olarak bilgilendirilmesindeki önemin de altını çizdi.

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Görgel: “Anahtarımız; Tebessüm ve Sorumluluk Bilinciyle Hareket Etmek Olacak”
Başkan Görgel: “Anahtarımız; Tebessüm ve Sorumluluk Bilinciyle...
Dulkadiroğlu’ndan Turan Mahallesinde Parke Çalışması
Dulkadiroğlu’ndan Turan Mahallesinde Parke Çalışması
https://www.alexa.com/siteinfo