GENİZ ETİ DEYİP GEÇMEYİN!

GENİZ ETİ DEYİP GEÇMEYİN!

Uyku apnesinden büyüme geriliğine birçok soruna neden olabiliyor!

18 Aralık 2018 - 15:52

Çocuğunuzun sürekli olarak yüksek sesle televizyon izlemesinden mi şikayetçisiniz? Öyle ki, evin en arka odasından rahatça duyulabilecek düzeyde bir ses seviyesi bile yeterli gelmiyor mu? Pekiçoğu zaman gerçek bir durumu temsil eden bu şikayetlerin kulaktaki bir sorundan değil de, bademciklerde ya da geniz etindeki büyümeden kaynaklanabiliyor olacağını söylesek? Acıbadem Adana Hastanesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ülkü Tuncer, “Horlama, uyku apnesi ve sürekli ağız açık uyunması gibi belirtilerin yanı sıra işitme sorunu da yaşayan bir çocuğunuz varsa hızlıca bir KBB hastalıkları uzmanına başvurmanızda yarar var” diyor. Bademcik ve geniz eti problemlerinin çocuğun yanı sıraannebabanın hayatını da zorlaştırdığını söyleyen Prof. Dr. Ülkü Tuncer, tedavi edilmediği takdirde daha ciddi sıkıntılara yol açabileceğini belirttiği bu hastalıklar hakkında şu bilgileri veriyor…

EN ÇOK 3-6 YAŞ GRUBUNDA GÖRÜLÜYOR

En sık3-6 yaş arası çocuklarda görülen bademcik ve geniz eti problemleri horlama, uyku apnesi, sürekli ağızdan nefes alma, işitmede güçlük çekme gibi çocuğun günlük hayatını zorlaştıran birçok belirtiyi ve sorunu da beraberinde getiriyor. Erken yaşta tedavi edilmediği takdirde büyüme geriliği gibi çok daha ciddi sorunlara davetiye çıkartan bu problemler en çok horlama ve uyku apnesi ile kendisini belli ediyor. Araştırmalara göre 3-6 yaş arasındaki çocukların yüzde 10 ila 30’unun bazen;yüzde5 ila 6’ sınınise sürekli horladığını; yüzde 1 ila 4’ünde ise uyku apnesigörüldüğünü belirten KBB Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ülkü Tuncer,bu sorunların gündelik yaşamı ve çocuğun okuldaki başarısını olumsuz yönde etkilediğinin altını çiziyor.

OKUL BAŞARISI DÜŞÜŞTEYSE

Çocuğun yeterli ve kaliteli bir şekilde uyuyamaması, uykuda apne atakları geçirmesi ya da işitme kabiliyetinin yetersiz kalması gibi nedenlerle okul başarısını doğrudan etkileyen bu durum, yüzde 30 oranında artan hiperaktivite görülme sıklığı, öğrenme sorunları ve dikkat eksikliği benzeri problemleri de beraberinde getiriyor.Çocukta ortaya çıkabilecek sorunların bunlarla sınırlı olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Ülkü Tuncer, sürekli ağız solunumu yapılması nedeniyle dişlerin ve yüzün şeklinin bozulması (adenoid yüzü),kan basıncı değişiklikleri, pulmoner hipertansiyon, kalp problemleri, insülin direncive gelişme geriliğigibi çok daha ciddi problemlerin de ortaya çıkabileceğine dikkat çekiyor.

TANIDA EN BÜYÜK ROL EBEVEYNLERE DÜŞÜYOR

Çocuğunda benzer sorunlar gözlemleyen ebeveynlere düşen, kesin tanı için bir KBB hastalıkları uzmanına başvurmak. Bu arada gece uyku sırasında video kaydı alınarak horlama ve uyku apnesini gözlemlemek de mümkün. Ancak uzman hekime başvurulmasıyla beraber öykü ve endoskopik geniz muayeneleri yapılarak, ayrıca pulseoksimetre ve polisomnografiyöntemleri sayesinde kesin tanı konulup tedaviye geçilebiliyor.

AMELİYATSIZ ÇÖZÜM DE MÜMKÜN

Özellikle uyku apnesi için ilaçla medikal tedavi uygulanabileceğini belirten Prof.Dr. Ülkü Tunceralerjik burun spreylerinin yanı sıra gerekli olursa geniz eti ve bademciklerin ameliyatla alınabileceğini ya da oksijen desteği ile sürecin gözlemlenebileceğini belirtiyor. Uyku apnesi görülen çocuklarda kilo problemi varsa yine uzman bir diyetisyen eşliğinde sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeni planlanarak kilo vermesi de teşvik ediliyor.

BELİRTİLER GECE DAHA NET GÖZLEMLENİYOR

Geniz eti ve bademcik hastalıkları kaynaklı horlama ve uyku apnesi sorunlarındanmuzdarip çocuklardaki belirtiler gece daha sık gözlemlenebiliyor. Prof. Dr. Ülkü Tuncer, aşağıdaki belirtilerin birkaçının birlikte görülmesi durumunda hızla bir KBB hastalıkları uzmanına başvurulması gerektiğini vurguluyor:

Alışkanlık halinde horlama

Uykuda solunum sıkıntısı

Apne atakları (solunumun kısa süre durması)

Rahatsız uyku ve anormal uyku pozisyonu

Ağız kuruması

Uykuda altını ıslatma, yürüme veya diş gıcırdatma

Solunum sıkıntısı nedeniyle burundan değil ağızdan nefes alma

Ağzın sürekli açık kalması ve bunun sonucu olarak dişlerde bozukluk

Sabahları baş ağrısı

Uyanma güçlüğü,

Kronik burun tıkanıklığı, burun akıntısı

Sık geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonları

Sinüzit

İştahsızlık

İşitme problemleri

Günün bir kısmını uyku halinde geçirme.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Dr. Selahaddin Can, “İYİ Parti gümbür gümbür geliyor, Haftaya zaferimizi kutlayacağız”
Dr. Selahaddin Can, “İYİ Parti gümbür gümbür geliyor, Haftaya...
Başkan Adayı Dedeoğlu’ndan “Çılgın Projeler”
Başkan Adayı Dedeoğlu’ndan “Çılgın Projeler”
https://www.alexa.com/siteinfo