Erken Tanı Hayat Kurtarır” Dediler!

Erken Tanı Hayat Kurtarır” Dediler!

Adana Çukurova Rotary Kulübü üyeleri, “Erken Tanı Eğitimciler Eğitimi Semineri” için Acıbadem Adana Hastanesi’nde bir araya geldi. Konferansa Adana’da görev yapan Aile Sağlığı Merkezi doktorları da misafir olarak katıldılar.

17 Kasım 2017 - 17:07

HPV’DEN AŞI İLE KORUNMAK MÜMKÜN

Düzenlenen seminerde ilk olarak kürsüye gelen Acıbadem Adana Hastanesi Kadın Hastalıkları, Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ali Vardar, kadınlarda en çok görülen ve rahim ağzı kanserine de neden olanHPV’nin(Human PapilomaVirus) başta cinsel yolla olmak üzere pek çok yolla bulaşabildiğini anlattı.HPV’nin 100'den fazla tipi bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Mehmet Ali Vardar, “Bu virüs, vücudun değişik yerlerinde siğil (kondilom), hücre çoğalması ve kansere neden olabilir. HPV vücuda alındıktan sonraki 2-3 ay içinde siğil oluşumuna yol açar. Siğiller en sık genital bölgede görülür ama vücudun her yerinde çıkabilir. HPV'nin yüzde 80-90'ı vücudun savunma hücreleri tarafından yok edilir. HPV virüsünün kanser oluşturma süreci yaklaşık 10-15 yıldır. Oldukça yaygın görülen HPV virüsü çok kolay bulaşır ve önemli sağlık problemlerine yol açabilir. Virüsün en yaygın tiplerine karşı günümüzde aşılama yapılabilmektedir. Piyasada bulunan iki ayrı HPV aşısı özellikle kansere neden olan yaygın virüs tiplerinden koruma sağlamaktadır” dedi.

ERKEN TANI HAYAT KURTARIYOR

Seminerin ikinci bölümünde söz alanAcıbadem Adana Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Özgür Yağmur ise, istatistiklere göre dünyada her yıl 1.7 milyon kadına meme kanseri tanısı konduğunu vebu hastalığın ortalama her 8 kadından birinde görüldüğünü anlattı. Meme kanserinde erken tanının önemine değinen Prof. Dr. Özgür Yağmur, “Hiçbir meme yakınması olmayan kadınlar, 20-40 yaş arasında düzenli olarak kendi kendini muayene ve yıllık hekim kontrollerini ihmal etmemelidirler. 40 yaşından sonra ise elle muayene ve düzenli hekim kontrollerinin yanına yıllık mamografi ve usgeklenmelidir. Aile öyküleri nedeni ile yüksek risk grubunda yer alan kadınların ise uygun takip periyodlarınıkonusunda uzman bir genel cerrah ile belirlemesi gerekir” dedi.

HASTALAR KALİTELİ BİR YAŞAM İMKANI BULUYOR

Meme kanserinde erken tanı konulması durumunda hem meme koruyucu cerrahi şansı doğduğunu, hem de hayat kurtarıcı bir tedavinin mümkün olduğunu belirten Prof. Dr. Özgür Yağmur, “Günümüzün tedavi imkanları ile uzun yaşam sürelerine ulaşılan bu hastalıkta, erken tanı alan hastaların büyük bir bölümünde meme korunabilmekte ayrıcakoltuk altındaki lenf bezlerinin tümünü çıkartmadan gerçekleştirilen yöntemler ile hastalar kaliteli ve sorunsuz bir yaşam sürdürebilme olanağına kavuşabilmektedirler” dedi.

BAŞKAN GÜLEÇ TEŞEKKÜR PLAKETİ VERDİ

Seminerin sona ermesinin ardından kürsüye gelen Adana Çukurova Rotary Kulübü Başkanı A. Selami Güleç,dernek olarak amaçlarının toplumda erken tanı konusunda bir duyarlılık oluşturmak olduğunu vurguladı ve Prof. Dr. Yağmur ile Prof. Dr. Vardar’a birer plaket takdim ederek katkılarından dolayı teşekkür etti.



 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kalkınma Yolu’nda Tarihi Adım
Kalkınma Yolu’nda Tarihi Adım
Kahramanmaraş'ta Ayşe Neva makama geçti,
Kahramanmaraş'ta Ayşe Neva makama geçti, "Güvenlik önlemlerimizi...
https://www.alexa.com/siteinfo