7 AŞAMADA TÜP BEBEK TEDAVİSİ

7 AŞAMADA TÜP BEBEK TEDAVİSİ

Tüp bebek tedavisi ekip uyumu gerektiriyor…

27 Haziran 2018 - 20:06

Neredeyse her evli çiftanne-baba olmak istese de normal yollardan çocuk sahibi olma konusunda aynı şansı elde edemeyebiliyor. Fakat günümüzün ileri teknolojilerinin tıbbın hizmetine sunduğu yeni yöntemler, doğru ve etkili tedavilerle bir araya gelerek her geçen gün daha fazla insanın bu mutluluğu kucaklamasınaimkân veriyor.

Çiftlerin çaresiz kaldıklarını düşündükleri anda başvurdukları tüp bebek tedavisiise ancak profesyonel bir ekibin uyumlu çalışması sonucu gerçekleştirilebilen bir süreç. Medline Adana Hastanesi Tüp Bebek Merkezi ÜYTE Klinik Sorumlusu, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Feza Burak, başarıya ulaşmak için bu tedavinin mutlaka jinekolog (kadın hastalıkları ve doğum uzmanı), androlog (üroloji uzmanı), embriyolog, hemşire ve yardımcı personelden oluşan multidisipliner bir ekip çalışmasıyla yürütülmesi gerektiğini söylüyor.

TÜP BEBEK TEDAVİSİ EKİP İŞİ

Tüp bebek tedavisinin sabır ve istikrar gerektirdiğini, bunun yanı sıra uyumlu bir ekip çalışması olduğunu anlatan Yrd. Doç. Dr. Feza Burak, tedavi sürecinin7 aşamada ele alınabileceğini belirterek bunları şöyle sıralıyor:
1- HEKİMİN ÇİFTLERLE GÖRÜŞMESİ 

İlk görüşme,infertiliteninyani toplumda bilinen ismi ile kısırlığın sebeplerinin anlatıldığıve tanı için yapılacak testler konusunda hastaya bilgilerin verildiği tedavinin en önemli basamaklarından biri. Bu ilk muayenede erkeğin de mutlaka bulunması gerekiyor.Kliniğe gelirken, hastanınvarsa o zamana kadar yapılmış olan tüm tetkiklerini, rahim filmini, önceden geçirilmiş operasyonlara ya da önceki infertilite tedavilerine ait raporlarını da beraberinde getirmesi lazım. Ayrıca, çiftlerde kalp hastalığı, diyabet, tiroid gibi farklı bir sorunun varlığı durumunda bunlarla ilgili rapor ve bilgilerin de doktora ulaştırılması çok önemli. İlk muayene için adetin belli bir gününde olma zorunluluğu ise yok.Ayrıntılı jinekolojik muayene ve ultrasonografi yapılmasının ardından son 1 yıl içinde yapılmamışsa Smeartesti alınıyor, gerekli görülürse ek testler de istenebiliyor. Doktorun gerekli gördüğü durumlarda genetik uzmanı, ürolog, embriyolog, psikolog, beslenme ve metabolizma uzmanı ile görüşmeler planlanarak hastanın genel durumu birlikte değerlendiriliyor. Burada hedef, öncelikle kısırlık nedenlerini ortaya koyarak hasta için uygun olan tedavi şeklini seçip uygun zamanda ve uygun teknikle tedavi uygulamak oluyor.


2- STİMÜLASYON TEDAVİSİ

Bunun için adetin ikinci ya da üçüncü günü gelinmesi gerekiyor.Ultrasonile tedavi öncesinde yumurtalıkların son durumu değerlendiriliyor.Hastanın durumuna göre o gün için hormon değerlerine de bakılabiliyor.Sonuçlara göre doktor, yumurtalıkların uyarılarak çok sayıda yumurta gelişimini sağlanması amacıylabazı hormon ilaçları verebiliyor, hemşire tarafından da ilaçlarla ilgili bilgilendirme yapılıyor.


3- YUMURTA TOPLAMA İŞLEMİ (OPU)

Hormonal tedavi sonrası belirli bir büyüklüğe ulaşan yumurtalar anestezi altında kısa süreli bir cerrahi işlemle vajinal yoldan toplanıyor. Laboratuvar ortamına alınan yumurtalar mikroenjeksiyon işlemi için hazırlanıyor.


4- TÜP BEBEK YA DA MİKROENJEKSİYON

Laboratuvarda mikroskop altında değerlendirilenve uygun olan yumurtalar, seçilmiş spermler ile dölleniyor.Sonrasında embriyo, gelişimi için gözlem altına alınıyor.


5- EMBRİYO TRANSFERİ

Tedavinin en kısa fakat en önemli aşamasını oluşturuyor. Genellikle ağrı ve acı hissedilmeyen bu işlemde çok nadir durumlarda anestezi kullanılıyor. Sayısına ve gelişimine, yaşa, geçmiş deneme sayılarına ve diğer pek çok veriye göre yumurta toplama (OPU) sonrası 2-6. günler arasında belirli bir olgunluğa erişmiş olan embriyo, özel kataterler yardımı ile rahim içerisine yerleştiriliyor.


6- TRANSFER SONRASI İLAÇ TEDAVİSİ

Transfer sonrası embriyonun rahim içinde tutunmasını desteklemek için ilaç tedavisi uygulanıyor.


7- GEBELİK TESTİ

Transfer yapıldıktan sonra, taze sikluslarda (adet döngüsü) 12. gün, dondurulmuş sikluslara ise 15. günBeta HCG ile gebelik testi yapılarak gebelik gerçekleşip gerçekleşmediğine bakılıyor.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kalkınma Yolu’nda Tarihi Adım
Kalkınma Yolu’nda Tarihi Adım
Kahramanmaraş'ta Ayşe Neva makama geçti,
Kahramanmaraş'ta Ayşe Neva makama geçti, "Güvenlik önlemlerimizi...
https://www.alexa.com/siteinfo